DEL

Fire chilenske lakseprodusenter vil samarbeide om å øke eksporten av laks til Kina. Selskapene som oppgir å eksportere til 4000 tonn årlig til Kina, satser på at samarbeidet raskt skal øke eksporten til 8000 – 10.000 tonn.


( 07.11.2013 )

[raw]

På lengre sikt er planen i følge den chilenske avisen La Tercera at eksporten skal økes til 20.000 tonn. For de fire selskapene, Camanchaca, Yadran, Australis og Blumar vil 10.000 utgjøre under ti prosent av selskapene sin samlede lakseproduksjon. Samarbeidet ble formeldt annonsert tirsdag under messen China Fisheries & Seafood Expo i Dalian. Eksporten vil omfatte både hel sløyd, filet og porsjonspakket laks.

For mange norske eksportører som har problemer med å eksportere fersk laks til Kina, må det være en tankevekker at chilenske eksportører ser ut til å kunne eksportere både fryst laks, og laks som er mer foredlet enn den norske eksportører sender til Kina.

 

Norsk eksport av laks til Kina utgjorde ved utgangen av oktober 8039 tonn hel sløyd vekt, mot 11.053 tonn i samme periode i fjor. Ifølge den chilenske avisa har Chile det siste året eksportert 25.000 tonn til Kina. Norsk eksport består så langt i år av 6556 tonn sløyd hel laks med hode, 440 tonn fryst sløyd hel laks med hode, samt 118 tonn fryst filet.

 

Samtidig går det som Kystmagasinet rapporterte tidlig i vår, ett ukjent kvantum norsk laks fra blant annet Vietnam til Kina. Legges dette til det kvantum som offisielt er eksportert til Kina, er nok norsk eksport nærmere 15.000 tonn. Men likvel under det kvantum Chile har eksportert.

 

Det er blant norske eksportører klokketro på eksport av fersk laks. Spørsmålet som i ettertid av China Fisheries & Seafood Expo bør reises er om en større satsning på fryst laks kunne redusert tap av markedsandeler til Chile og andre nasjoner.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.