Nordsøtrawl A/S har flyttet inn i nytt 2600 kvadratmeter stort notloft i Thyborøn. Det nye loftet som skal brukes til både bøting og produksjon og har seks linjer, hver med lengde på 64 meter. Nordsøtrawl har tidligere holdt til i en 900 kvadratmeter bygning.


( 03.11.2015 )

I følge daglig leder Flemming Ruby er det nye notloftet svært godt utstyrt for å lette arbeidet. At det er adskillig mer plass enn i den gamle bygningen gjør at det også er mye enklere å få oversikt, når for eksempel en trål eller not skal repareres. Nordsøtrawl designer sine egne tråler.

– Vi gjør alt designarbeidet og sørger for at en trål er tilpasset fartøyets, tråldørene og ikke minst fartøyets motorkapasitet, sier Ruby, som legger til at de produserer trålutstyr for blant annet reke-, brisling- og tobis.

Nordsø Trawl 2 notloft

Nordsøtrawl sitt nye notloft, som er på hele 2600 kvadratmeter. Foto Nordsøtrawl.

Kundene er langt fra bare danske. Trålutstyr fra Nordsøtrawl brukes av blant annet både tyske, irske, nederlandske, britiske og belgiske fiskefartøyer. Bare førti prosent av produksjonen er for danske fiskere. Resten blir eksportert, opplyser Ruby til Kystmagasinet.

Det brede produktutvalget omfatter blant annet flere ulike bunntråler for bruk i Østersjøen, Nordsjøen, den franske kanal og andre områder. De leverer også pelagiske og semipelagiske tråler fra brisling, sild og makrell. Siden mange danske fartøyer fisker med snurrevad, produseres disse i ulike modeller og med ulike spesifikasjoner, tilpasset fiske i ulike farvann. De har også både trål og snurrevad som er spesielt utviklet for fiske etter rødspette.

For noen år siden kjøpte islandske Hampidjan, gjennom sitt danske datterselskap Cosmos Trawl, 80 prosent av aksjene i Nordsøtrawl, som inntil da var heleid av nåværende daglig leder Fleming Ruby. Cosmos Trawl har avdelinger i Hirtshals og Skagen, som Nordsøtrawl i dag har et nært samarbeid med. Om et fartøy har problemer med trålen kan de få hjelp i samtlige havner. At Hampidjan er eier innebærer også at de blant annet bruker Hampidjans Helix selvspredende tau i en del trålutstyr, som for eksempel på tråler utviklet for fiske etter brisling og tobis.

Nordsø Trawl 1

Ansatte hos Nordsøtrawl, samt daglig leder hos Cosmos Trawl Haraldur Árnason (nummer åtte fra venstre), og daglig leder Flemming Ruby (nummer sju fra venstre), samlet foran det nye notloftet. Foto Nordsøtrawl.

For øyeblikket utvikles en trål for fiske etter øyepål. I denne inngår en helt ny rist. Denne risten er produsert i et mykt og fleksibelt materiale som minner om både gummi og plastikk. Materialet har den egenskapen at selv om det blir klemt sammen, så ødelegges det ikke, og risten får tilbake sin opprinnelige form. Materialet er lettere og det øker sikkerheten til mannskapet som skal håndtere risten, ofte i grov sjø.

– Risten er blant annet testet ut i tråling etter sild i Skagerak for å hindre bifangst av sild. En annen viktig egenskap er at denne risten er mye mer skånsom mot trålen, sier Ruby.