DEL

Chilenske oppdrettere ønsker å øke produksjonen dramatisk. De vil produsere mer enn nivået som var da sykdom slo knockout på landets lakseoppdrett, og de vil produsere mer enn Norge. Og det om få år.


( 15.03.2011 )

[raw]

Ledelsen i det chilenske selskapet Multiexport Foods mener Chile skal kunne øke produksjonen med 600.000 tonn laks og ørret i løpet få år. De har laget en rapport beregnet på investorer. Denne fastslår at Chile har potensial til å møte den økende etterspørselen etter laks i verdensmarkedet. Chile kan også i løpet av noen år produsere mer laks enn Norge.

 

Det er bare fire-fem år siden chilensk oppdrettsnæring ble rammet av en krise, forårsaket av virussykdommen infeksiøs lakseanemi  (ILA). I august 2007 ble det oppdaget ILA-virus i to anlegg tilhørende Marine Harvest. Deretter spredte viruset seg raskt. I 2009 ble enorme mengder liten laks slaktet ut.7.500 jobber forsvant i chilensk oppdrettsnæring.

 

Ved årskiftet meldte chilenske myndigheter at det var registrert ILA-virus i 10 – 11 anlegg. Sykdommen er med andre ord langt fra utryddet. Likevel mener selskapet Multiexport Foods at tiden er inne for en dramatisk vekst i landets produksjon av laksefisk.

 

Den chilenske oppdretterorganisasjonen SalmonChile mener, ifølge nettstedet FIS.COM, at produksjonen i 2013 vil være tilbake til 650.000 tonn, nivået som var da ILA-viruset spredte seg. Lederen for organisasjonen, Cesar Barros, avviser ifølge nettstedet ikke muligheten for at Chile kan bli en større produsent enn Norge.

 

– Potensialet er der. Vi cirka 1.200 konsesjoner med et potensial på 650 tonn hver. I tillegg er det nye distrikter som vil bli åpnet opp for lakseoppdrett. Ett av disse er Magellanesregionen, hvor det nå produseres 10.000 tonn årlig. Her kan produksjonen firdobles i løpet av tre år. Det er det gitt mellom femti og seksti tillatelser til oppdrett i området. Bare 15 av disse er i virksomhet.

 

Lederen for det chilenske fiskeridirektoratet Subpesca, Pablo Galilea, retter en advarsel mot vekstplanene. Ifølge Galilea er det fullt ut mulig å overta Norge sin posisjon som verdens største lakseprodusent. Men det må gjøres med forsiktighet, så ikke veksten resulterer i helse- og miljøproblemer.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.