DEL

Kystmagasinet 9.13: Telenor Maritim Radio har stort fokus både på kommunikasjon og sikkerhet, og ikke minst en kombinasjon av disse. Selskapet har lansert et Mann Over Bord (MOB) alarmsystem, som er et smart varslingssystem som kan redde liv om ulykken skulle være ute.


( 09.01.2014 )

[raw]

Systemet består av en liten sender, som kan oppbevares i for eksempel brystlommen. Den er dobbeltkapslet og aktiviseres ved at lokket på senderen trykket rundt tre millimeter inn. Senderen er svært kompakt, og brukeren vil ha full bevegelsesfrihet om bord, og vil knapt merke den nye sikkerhetsutrustningen. Senderen er utformet slik at alarmen ikke vil aktiviseres uten hensikt.

 

Godt å vite at motoren er stoppet, og at man kan svømme tilbake til båten. Foto: Frode Vindenes.

 

Men når ulykken er ute og senderen aktiveres fungerer den som en trådløs nødstoppbryter for fremdriftsmaskineri og hydraulikksystem om bord. I tillegg utløses en lokal sirene, og lys og lanterner tennes. Det at maskinen stopper automatisk ved for eksempel fall i sjøen fra en enmannssjark, gir fiskeren mulighet til å komme seg om bord igjen uten hjelp. Det kan nevnes at rekkevidden på senderen er på hele 550 meter.

 

Med en aktivert sender stopper ikke bare maskinen og lys tennes. Den fører også til at nærmeste kystradiostasjon får et alarmsignal via VHF-Data. Og dette signalet inneholder detasjert informasjon om fartøy og posisjon. På denne måten kan kystradiostasjonen varsle nærmeste fartøy og redningspersonell og dermed sikre raskest mulig hjelp, uten forsinkede mellomledd.

 

Med en MOB-sender i brystlommen kan du være trygg på å få hjelp, fra enten andre båter, eller som i dette tilfellet, av et redningshelikopter. Foto: Frode Vindenes.


MOB-systemet er enkelt å ta i bruk, og enkelt å montere, og installasjonene kan utføres av en kyndig svakstrøm montør. Sikkerhetssystemet er designet og utviklet med tanke på de særdeles røffe forholdene i norske farvann, og det tåler ekstrem kulde, tøff behandling og fuktighet. Dermed kan brukeren være trygg på at MOB-alarmen alltid fungerer optimalt. Dette er også et system i henhold til den europeiske ESTI-stadaren.

 

 

Anbefaler registrert VHF

Telenor Maritim Radio lanserer en ny nettbasert eksamen våren 2014. Sjefen for Martime Kommunikasjonssystemer, Erling Johan Finne Brækkan, streker under viktigheten av et VHF sertifikat. Gjennom et VHF-kurs lærer en hvordan VHF’en brukes, men også VHF-eksamen i seg selv fungerer som en opplæring.

 

Erling Johan Finne Brækkan med en skikkelig håndholdt VHF, som både er vanntett og som flyter. Den koster rundt 2.500 kroner. Foto: Edmund Mongstad.

 

Det legges opp til mye mer operative spørsmål enn tidligere, som også gir brukeren bedre forståelse av funksjonaliteten i radioen, og hva VHF-radioen kan brukes til. Ikke minst er det viktig å få din VHF registrert. Først da virker nødknappen, og kystradiostasjonen kan sette i gang redningsaksjon og samtidig vite hvor hvem du er og hvor du befinner deg. I dag er det mulig å kjøpe en VHF uten sertifikat, uten at dette anbefales. Det finnes også mange rimelige, og heller dårlige versjoner på markedet. Om du velger en håndholdt VHF, anbefaler Brækkan en som er vanntett og som flyter. De får du til rundt 2.500 kroner.

 

 

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.