Norwegian Control Systems (NCS) lanserer ett nytt og unikt integrert navigasjonssystem (INS) som vil optimalisere operasjon av alle type fartøyer over 25m.

RAVEN INS er navnet på det nye produktet, som vil være tilgjengelig på markedet Q1 2020.

Norsk teknologi, veien mot det autonome skip

Det finnes mange integrerte bro- og navigasjonssystemer på markedet, men tiden var overmoden for å optimalisere samspillet mellom applikasjoner i slike systemer, og i september 2017 startet NCS utvikling av Raven INS. Med ny teknologi og funksjonalitet i form av hybrid fremdrift og autonome / semi-autonome systemer på markedet, har NCS designet og utviklet Raven INS nettopp for å møte fremtidens krav til integrasjon, operasjon og sikkerhet.

Raven INS tilbyr operasjonsbaserte løsninger, der man setter navigatøren i fokus og kun presenterer den informasjonen som er relevant i forhold til de ulike oppgavene fartøyet utfører.

Bilde av broen på Nor-Fishing messen i Trondheim.

Integrert stol

En egenutviklet operatørstol er en nøkkelkomponent i det nye systemet, hvor fokus har vært på funksjonalitet, samtidig som stolen er moderne og elegant.

Stolen er designet for å nå mange brukstyper, som f.eks vinsjoperasjoner og DP-operasjon.

Dette er et fremtidsrettet og velutviklet produkt, som vil effektivisere arbeidet på broen og gjøre hverdagen enklere for navigatører. Det har vært en motiverende prosess å utvikle Raven INS og det blir veldig spennende å ta den med på messer, slik at kunder kan få se og prøve produktet, sier designansvarlig Ole M. Husøy

 Norrøn inspirasjon

Produktet har fått navnet Raven INS fordi ravnen blir sett på som den smarteste og mest intelligente fuglen. I norrøn tid var den høyt ansett – vikingene malte ofte ravner på seilene sine for a bringe lykke i kamp. Ravnene til Odin, Huginn og Muninn, fløy ut hver morgen og de hørte og så alt som skjedde ute i verden og rapporterte tilbake til Odin. Konseptet er at Ravnen (broen) samler all informasjon fra omgivelsene rundt og gir operatøren full oversikt!

Marked

Fordi Raven INS er en skalerbar og fleksibel løsning, vil den passe på alt fra en arbeidsbåt på 25m til en mega yacht på 150m.