Tørrfisk skal spille hovedrollen i Beste Ganefryd 2017, som arrangeres av Bocuse d´Or Norge, og er en del av kvalifiseringen til Årets Kokk. I prinsippet betyr det at norske kokker utfordres til å lage kvalitetsretter med tørrfisk som hovedingrediens.

Norge kan skilte med flere Bocuse d´Or-medaljer opp gjennom tidene, og av dem fem gull. Kjente kokkenavn som Bent Stiansen, Geir Skeie og Ørjan Johannessen har alle stått øverst på pallen i den prestisjetunge konkurransen. For å komme dit er det knallhard jobbing som ligger til grunn. Først må en vinne Årets kokk i Norge, deretter komme videre i Europafinalen, før vedkommende kan konkurrere mot verdens beste kokker i Lyon.

Unik oppskrift

For å bli kvalifisert til den norske konkurransen, Årets kokk, må kandidatene også å levere en unik oppskrift som bidrag til Beste Ganefryd 2017. En ganefryd er en eller flere små appetittvekkere gode spisesteder serverer før forretten, og der kokken og kjøkkenet setter tonen for måltidet som venter. I år er det tørrfisk som er råvaren mesterkokkene skal lage sin personlige ganefryd av.

– Tørrfisk er en særnorsk delikatesse med historie langt tilbake. Den tørkes på hjell og modnes av naturen. Dette gir tørrfisken en helt unik smak det virkelig er gøy for kokkene å eksperimentere med, sier Arne Sørvig, daglig leder for Bocuse d´Or Norge.

Når tørrfisken er ferdig tørket, må den vannes ut i seks til ni dager i iskaldt vann, som skiftes hver dag. I dag finnes imidlertid svært gode utvannede produkter på markedet, som kandidatene kan bruke til å eksperimentere seg frem til sin unike ganefrydoppskrift av tørrfisk.

– Hver kandidat skal levere en unik og personlig ganefrydoppskrift av tørrfisk. Denne skal først godkjennes i mars 2017 av alle 13 norske Bocuse-kokker i felleskap, før den på konkurransedagen i september skal vurderes og smakes live av en krevende og proff jury. Det skal bli spennende å se hva norske kokker kan få til med denne svært tradisjonsrike og paradoksalt nok i Norge litt ukjente råvaren, sier Arne Sørvig.

Foto Tom Haga. Copyright Sjømatrådet

Tørrfisk er en særnorsk delikatesse med historie langt tilbake. Foto Tom Haga. Copyright Sjømatrådet.

Hemmelig norsk stolthet

Helt siden tørrfisken ble presentert i Italia, Portugal og Spania har den vært ansett som delikatesse i disse landene. Italia alene importerte tørrfisk fra Norge for 400 millioner i 2015. Det er ikke alle nordmenn kjent med.

– Til tross for stor etterspørsel og status i utlandet er det mange nordmenn som ennå ikke har fått smaken på tørrfisk. Vi håper Beste Ganefryd vil bidra til at flere får øynene opp for tørrfisken, samtidig som det forhåpentligvis kan bidra til å revitalisere norsk tradisjonsmat, sier Mette Dalsbø Ottem i Norges Sjømatråd.

Det har vært gode forhold for tørrfisken i år, og Norges fremste kokker får produkter av høy kvalitet å boltre seg med. Vinneren av Beste Ganefryd 2017 blir kåret under utvelgelsen av Årets kokk 12. september neste år.

Om Bocuse d´Or

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 12 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.