DEL

Nytt prosjekt vurderer mulighetene for å lage en norsk bærekraft-sertifisering.


( 02.05.2014 )

Det økende fokuset på bærekraftig sjømat har raskt skapt et marked for tredjeparts bærekraftsertifisering. Nå mener flere at dette er noe vi bør gjøre selv.

 

MSC (Marine Stewardship Council) er den best kjente sertifiseringsordningenfor sjømat og med deres miljømerke kan produsentene “garantere” for at sjømaten er høstet på en bærekraftig måte og at fisken kommer fra bærekraftige bestander.

 

Enkelte land har også utviklet egne alternative strategier for å dokumentere at næringen er bærekraftig gjennom nasjonale sertifiseringsprogram.

 

-Vår studie viser at alternative tredjepartsertifiseringer godtas i markedet. Vi tror etableringen av et nasjonalt bærekraftprogram kan gi nye muligheter. Det kan imidlertid også gi noen utfordringer å velge bort MSC, sier forsker Bjørg Nøstvold i Nofima, som sammen med forsker Ingrid Kvalvik har vurdert mulighetene for å lage en norsk bæregkraftsertifisering på oppdrag fra FHF.

 

Forskerne har intervjuet produsenter, supermarkedkjeder og andre i Sverige og Storbritannia, samt miljøorganisasjoner og de som jobber med å sertifisere fiskerier. De har også gjennomført en butikkstudie over lang tid for å avdekke om sertifiseringer påvirker prisene i britiske supermarkeder.

-Studiene viser at bærekraftsertifisering er et godt etablert kjøpskriterium i Sverige og Storbritannia, selv om de fleste også kjøper ikke-sertifisert fisk. Den viser blant annet at det per i dag er urealistisk å klare seg uten sertifisering i mange viktige markeder, sier Nøstvold.

 

Om du ønsker å lese mer om forskningen, se Nofimas nettsider her.

 

 

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.