Den norske regjeringen har igjen åpnet opp for import av fisk fra Sri Lanka.


( 12.05.2016 )


Det kommer som en følge av at EU tidligere i april opphevet forbudet mot import av fisk til det europeiske markedet fra Sri Lanka. Finansminister Siv Jensen (FrP) sier i en uttalelse at Norge åpnet opp for import av fisk fra Sri Lanka etter at EU nylig opphevet sitt importforbud.

Jensen møtte i slutten av april Sri Lankas finansminister Ravi Karunanayake og Norges ambassadør i Sri Lanka, Thorbjørn Gaustadsæther. Finansminister Karunanayake uttalte at opphevelsen av Sri Lankas eksportforbud til EU og Norge vil gi store muligheter for landets økonomi. Norges ambassadør la til at de skal ta de riktige skritt videre for å øke handelen mellom Sri Lanka og Norge.

Sri Lanka fisk

Bilde av krill og reker, som det fiskes mye av utenfor hele kysten av Sri Lanka.

Minister for fiskeri og marine ressurser i Sri Lanka, Mahinda Amaraweera, forventer en positiv respons som en følge av opphevelse av forbudet. -Regjeringen har påbegynt et stort program for å snu importforbudet til EU, sa Amaraweera og forklarte at de var forpliktet til å gjennomføre dette, men at resultatene fra dette vil i løpet av de neste ukene være positivt for landets fiskerier.

EU innførte for et år siden importforbud for all fisk fra Sri Lanka, og mente at myndighetene i landet ikke hadde gjort nok i kampen mot illegalt fiske. Før forbudet eksporterte Sri Lanka årlig fisk til en verdi av 77 millioner euro til det europeiske markedet, der Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland og Storbritannia var noen av de viktigste markedene.