Noen er mye modigere i valg av farge på fiskebåtene enn andre. Her er et knippe båter hvor rederne har gjort valg til inspirasjon, – eller skrekk og gru vil noen si.


( 31.05.2018 )

Reiser for å se fiskeri i mange deler av verden har vist meg mange måter å dekorere fiskefartøy på. Norske fiskere er generelt konservative. Selv om jeg synes å huske at ringnotbåten Midøy Viking en gang var malt i sort, hvit og rosa(!).

Torfinn Gangstad er kanskje ikke like modig lengre som da dette bildet ble tatt.

Jeg traff båt og reder, Torfinn Gangstad i Hirtshals i andre halvpart av 90-tallet. Han leverte som en av årets første Nordsjøsild til matjes. Den gang hevdet han at kona hadde valgt farge. Har ikke sett Midøy Viking på i senere år. Men ville vel lagt merke til om den hadde samme farge fortsatt. Men det har kanskje vært utskifting siden den gang. Og den litt eldre Gangstad er kanskje blitt litt mer konservativ i fargevalg?

Det er ikke tvil om hva som inspirerer denne srilankinske fiskebåtskipperen.

Nylig tok jeg bilde av den danske båten Asbjørn. Den hadde fått et spenstig utseende. Nesten så jeg mistenker at noen som står eierne rett har fått utdannelse innen grafisk design eller reklame.

I India har jeg opplevd at båtene har vært dekorert med religiøse symboler. Om det er i håpet om at høyere makter skal gi bedre fangst, eller en manifestasjon av identitet er ikke godt å si.

Et annet eksempel på Sri Lankisk fiskefartøy. Ett slikt styrhus ville antakelig skapt oppstandelse i Norge.

På Sri Lanka er mange båter dekorert med motiver som ville fått norske feministgrupper til å troppet mannsterkt opp på kaikanten for å protestere. Det må presiseres at de som dekorerer båten på denne måten i hovedsak er hinduer. Det er mange katolske fiskere, og de lar seg lokke like nært skjærsilden.

I Kerala i India gjelder kombinasjonen av sterke farger og religiøse symboler.

I Thailand skal båtene være fargerike. Men de skal også ha offergaver og dekorasjoner for å vise fartøyenes ombordboende ånder, og havets ånder, respekt.

Thailendere er opptatt av farger og skjal og symboler som gleder åndene og bringer lykke i fisket.

Kanskje vil bildene i denne serien være til inspirasjon i sommervarmen for noen som lurer på hvordan de skal male båten neste gang.

Danske Asbjørn må sies å vise vei med hensyn til moderne «look».