Norge er verdens nest største eksportør av sjømat. Vil du vise noen thailendere noe av det Norge har å by på, trenger du ikke å reise til Norge. Utvalget ved Shinsen Fish Market i Bangkok er imponerende stort, og den norske andelen er like imponerende.

Nevnes delikatesser som kongekrabbe, snøkrabbe og kamskjell blir mange bekymret med tanke på prisen. Legges det til at krabber, kamskjell og mye annet leveres levende fra ulike verdenshjørner, så høres det svært eksklusivt ut. Men fakta er at det er rimeligere å spise kongekrabbe, flydd inn levende, i Bangkok enn i Bergen. Marginene som legges på av importør og restaurant er lave. Samtidig er det en stor overklasse og et stort antall utlendinger i Bangkok.

For thailandsk overklasse er det tradisjonelt viktig å vise «ansikt». I tillegg er det svært mange rike kinesere med thailandsk statsborgerskap. De har for tradisjon å spise levende sjømat. Levende sjømat er trygg sjømat. Dette er et marked hvor norske eksportører ikke vinner gehør med å forhandle om ti-ører, men ved å garantere for kvalitet og levering.

Stort restaurantkompleks

Shinsen Fish Market er et restaurantkompleks med ett «supermarked», og restauranter i to etasjer. Du kan velge mellom en kafé, en sushiog sashimibar, grillrestaurant, japansk inspirert shabu og sukyakirestaurant og en restaurant som tilbereder maten på ulike måter etter ditt ønske. Dette er sjømat du selv du velger ut fra store tanker med levende krabbe, hummer, kreps, sjøpinnsvin og ulike skjell. Det er til og med en skole for de som vil lære å lage god sjømat. Kanskje en ide for norsk laksenæring med «Lakseskole» på fisketorget i Bergen?

Fornuftig priset

Norsk makrell får du til 150 baht (38 kroner) per fisk.
Norsk makrell får du til 150 baht (38 kroner) per fisk.

De fleste gode sjømatrestauranter i Bangkok er dyre. Shinsen Fish Market har mat i alle prisklasser. Ønsker en enkel sushi og sashimi, eller norsk makrell eller laks tilberedt på japansk vis, koster rettene stort sett under 500 baht (125 kroner). Norsk makrell på 350 gram koster 150 baht (38 kroner) per stykk. Å få dem tilberedet koster rundt hundre baht (25 kroner). Dette er fortsatt dyrt når de fleste thailendere tjener 250 – 400 baht (60 – 100 kroner) per dag. Men det er rimelig for middelog overklassen, utlendinger bosatt i Bangkok, og selvsagt de fleste turister.

Fersk norsk laks er alltid tilgengelig og har vært brukt i store kampanjer.
Fersk norsk laks er alltid tilgengelig og har vært brukt i store kampanjer.

Utallige krabbeslag

Her finnes det norsk laks, noen ganger norsk ørret og norsk lodde – sistnevnte i Thailand kjent under det japanske navnet «Shisamo» eller på thai «phla kai». Det er tarabakrabbe, hårkrabbe, tasmansk dypvannskrabbe, zuwaikrabbe, aburakrabbe, blå svømmekrabbe og krystallkrabbe. Kystmagasinets journalist kjenner bare halvparten av slagene. Og han elsker krabbe. Shenzen fishmarket bruker de japanske navnene på krabbeslagene. Zuwai-krabbe er på norsk kjent som snøkrabbe, og «zuwai» er simpelthen japansk for snø.

Årsaken til japanske navn er delvis at mange japanske forretningsfolk er blant kundene, delvis at thailendere har en forestilling om at alt japansk er bra. Derfor har også store supermarkeder japanske navn på mange sjømatprodukter. Skulle du lure så er Taraba kongekrabbe, samme slag som vi fisker utenfor Finnmark. Abura er «blå kongekrabbe». Har du ikke kunnskap om krabbe ser du ikke forskjell. Den norske røde kongekrabben Taraba, som for øvrig også fiskes i den nordlige del av Stillehavet, er regnet som den beste.

Hummer og sjøkreps

Her er amerikansk klohummer fra Main, i fire størrelser. Om de smaker som norsk hummer? Bare forskere og spesialister ser forskjell på «Homarus gomarus» og «Homarus americanus». Det er ikke på smaken de kan skilles. I hvert fall ikke om en får dem tilberedt annet enn naturell. Og selv da er det nok i hovedsak patriotisme som ligger Vaagland 1/4 bak når mange påstår at den ene arten smaker bedre enn den andre. Skulle du ønske hummerens lillebror på tallerken, så importeres det også sjøkreps. Som oftest er disse fra Storbritannia eller Danmark. De norske fangstene er små. Men Norge har eksport av levende sjøkreps. Kanskje noen burde tipse restauranten om det!

Thailandske gjester får gjerne posere med imponerende kongekrabber enten de vil kjøpe eller ikke.
Thailandske gjester får gjerne posere med imponerende kongekrabber enten de vil kjøpe eller ikke.

Mange slag østers

Østers får du fra Thailand, Frankrike, USA og Australia. Fra hvert av landene kommer det ulike østerstyper og størrelser. Norsk østers er fraværende. Muslinger og snegler kommer fra enda flere land. Selvsagt er her thailandske tigerreker, hvite reker, barramundi, hjerteskjell, tilapia, grønnskjell, som til forveksling både ligner og smaker som norske blåskjell, og mye annet.

Kongekrabbe er dyrt. Men billigere her enn på fiskemarkedet i Bergen. En krabbe som denne veier gjerne over tre kilo.
Kongekrabbe er dyrt. Men billigere her enn på fiskemarkedet i Bergen. En krabbe som denne veier gjerne over tre kilo.

Varierer hva som kommer fra Norge

Hva som er importert fra Norge varierer med tilgjengelighet. Levende produkter fås bare når det er sesong. Derfor er heller ikke alle slag tilgjengelig til enhver tid. Norsk makrell, laks og lodde er stort sett alltid tilgjengelig siden disse produktene sendes fryst fra Norge.

Fortsatt har undertegnede journalist ikke sett seg råd til å kjøpe en levende kongekrabbe på Shinzen. 1200 baht (300 kroner) per kilo er som sagt billigere enn på fiskemarkedet i Bergen. Men en krabbe veier gjerne 3 – 4,5 kilo. Maten skal spises, ikke bare beundres. Kongekrabben får vente til en ikke spiser alene. Kanskje sammen med norske eksportører som tar dette enorme sjømatrestaurant-senteret i øye.