Sist uke ble det eksportert totalt 10.418 tonn frossen rund sild til Nigeria. Det er dermed bare 332 tonn som skiller russland fra Nigeria. Russland har i flere år vært det suverent største markedet for frossen rund sild. Ved utgangen av forrige uke hadde Nigeria importert 123.526 tonn, mot Russlands 123.858 tonn.


( 27.11.2008 )

[raw]

Eksporten til Nigeria har vokst raskere i volum enn til noe annet marked. I fjor på denne tid var det bare importert 15.918 tonn.

 

Russland er fortsatt et klart større marked for sild enn Nigeria. I tillegg til frossen rund sild importerer Russland også sildefilet. Så langt i år har det blitt eksportert 44.781 tonn. Omregnet til rund sild blir det snaut 90 000 tonn. Men eksporten til Russland synker dramatisk. Til nå i år er det omregnet til rund sild eksportert cirka 214.000 tonn mot 257.000 tonn i fjor.

 

Svært interessant er at Nigerianske importører nå betaler hele 5,09 kroner per kilo, bare 42 øre mindre enn Russland, og 30 øre mindre enn EU. Det kan tyde på at Nigeria nå er villig til å ta en del større sild enn tidligere.

 

En del av silda som importeres til Nigeria blir reeksportert til andre vestafrikanske stater. Klarer de nigerianske traderne å bygge opp et stabilt marked i disse statene er muligheten stor for fortsatt stor vekst i eksporten til Nigeria. En del av silda blir gjæret, soltørket og eller røykt før den distribueres. Det skyldes delvis at tørket fisk er tradisjonell mat, men også at det mange steder ikke er logistikk til distribusjon av frossen eller fersk fisk.

[/raw]