DEL

Kombinasjonen av redusert tilgjengelighet av norske reker og tropiske oppdrettsreker til lave priser gjør at norske eksportører taper viktige markedsandeler i vårt nest største rekemarked Storbritannia. Ifølge de siste tallene fra Seafish, det britiske motstykket til Eksportutvalget for Fisk, økte importen av varmtvannsreker siste 12 måneder med 14 prosent til 15.400 tonn. Samtidig raser den norske rekeeksporten til landet.


( 27.04.2010 )

[raw]

Storbritannia har lenge vært vårt nest viktigste rekemarked etter Sverige. For frosne pillede reker er det vårt største marked. Men ifølge Eksportutvalget for Fisk falt eksporten av reker til Storbritannia dramatisk i fjor. I 2008 ble det eksportert 3516 tonn til en verdi av 147 millioner kroner. I fjor var eksporten redusert til 2495 tonn til en samlet verdi av 101 millioner kroner.

 

Mens importen av oppdrettsreker fra Asia og Sør-Amerika økte 1900 tonn, falt importen fra Norge med nesten 1000 tonn.  Men landets rekekonsum har økt, har mangel på norske reker og lave priser på tropiske reker redusert norske markedsandeler.

 

En av årsakene til at norske reker møter problemer skyldes at reker i Storbritannia konsumeres som en ingrediens i andre retter. For få år siden dominerte tigerreker oppdrettsproduksjonen i tropiske land. Disse var det lønnsomt å eksportere størst mulig. Nå har hvite vannamei-reker tatt over. Disse høstes i stor grad ved mindre størrelse enn for tigerreker. De aksepterer stor tetthet, vokser raskere og er generelt mer hardføre mot sykdom enn tigerreker. Store mengder små hvite vannamei-reker tilbys nå frossen uten skall. Det betyr at de går rett inn i det markedssegmentet som har vært viktigst for norske reker.

 

Verdien av den britiske importen av varmtvannsreker kom siste 12 måneder opp i hele 190 millioner pund, nesten to milliarder norske kroner, opplyser Seafish. Det meste av dette er store reker. Prisforskjellen mellom små og store oppdrettsreker kan være stor. Det er derfor ikke mulig å sammenligne gjennomsnittlig norsk eksportpris på frosne pillede reker med snittprisen på importerte oppdrettsreker.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.