Danske Dacoma skal teste ut nytt stabiliseringssystem om bord i en hurtiggående arbeidsbåt.

Dacoma har gått sammen med den danske båtprodusenten Tuco Marine for å teste ut Airkeel stabiliseringssystem på en syv meter lang ProZero arbeidsbåt.

Banebrytende

Airkeel-teknologien er et nytt og banebrytende stabiliseringssystem for arbeidsog servicebåter, og kombinerer økt sjødyktighet, komfort og redusert drivstofforbruk. Ifølge Dacoma vil dette være et steg i retning av en mer bærekraftig og karbonfri utvikling innen den maritime næringen.

-Det fantastiske med vår teknologi er at det tillater våre kunder å utvide operasjoner i dårlig vær, samtidig som de sparer drivstoff. Det er helt unikt, forteller Arnd Baurichter, CEO og grunnlegger av Dacoma i Svendborg, Danmark.

Økt oppdrift

De første testene vil fokusere på kjølkompensering og rulledemping i bølger. Teknologien er basert på et nedsenket, luftfylt flotasjonslegeme, som er montert i bunnen av skroget. Et mekanisert datastyrt system skal flytte Airkeel fra side til side, og stabilisere fartøyet mot rullebevegelsene, samtidig som det gir ekstra oppdrift. For arbeidsbåter i størrelsesorden 7-15 meter gir stabilisatoren en økning i oppdrift på opptil 15 prosent, som kan benyttes til ekstra last uten behov for mer fremdrift.

Prototype

Teamet til Dacoma har brukt ett år på å utvikle stabiliseringssystemet fra tegnebordet til en fullt utviklet prototype.

-Vi har arbeidet hardt for å klare dette, og det ville ikke vært mulig uten hjelp fra The Maritime Cluster of South Funen og våre sponsorer fra Det danske maritime fond og Innovation Fund. Vi har funnet den rette partneren i Tuco Marine, som er lokalisert bare 30 kilometer fra oss, og som har både ekspertise innen båtbygging og markedsinnsikt i å kunne nå ut med vårt produkt, sier Baurichter.

Samarbeid

Tuco Marine har lang erfaring i utvikling og bygging av ProZero arbeidsbåter for offshore og havbruksnæringen. De siste årene har bedriften levert flere arbeidsog servicebåter til norske oppdrettsselskaper langs kysten. Jonas Pedersen, CEO i Tuco Marine, er fornøyd med at Dacoma har valgt dem som samarbeidspartner i prosjekter.

-Vi er glad for å samarbeide med Dacoma i testing av Airkeel-teknologien. Med våre ProZero-arbeidsbåter er vi i førersete når det gjelder teknologi og innovasjon i å utvikle arbeidsbåter til ulike operasjoner og kapasitet. Vi er stolte av at Dacoma har valgt ProZerobåter som testfartøy til deres ambisiøse utvikling og testing, sier han i en pressemelding. Han legger til at det er viktig for dem å erfare potensialet i Dacomas stabilisatorsystem.

-Våre raske og lette arbeidsbåter er veldig allsidige, og vi er hele tiden på jakt etter å øke deres funksjonalitet. Høyere kraner og lastekapasitet er to interessante funksjoner vi gjerne vil teste ekstra i fremtiden, sier han.