Frydenbø Industri ser store muligheter i det grønne skiftet og annonserte tidlig at de ville utvikle hybride løsninger som er med på å utvikle fremdriftssystemene til å bli mer miljøvennlige og være rimeligere i drift. Nå er første leveranse sammen med Promek for EWOS Innovation (Cargill) satt i produksjon.

Frydenbø Industris leveranse består av to propellanlegg, to dieselmotorer FPT N60 400 199 Kw, to Inline hybride gir med 100 Kw elektromotor, batteripakke på 240 kwh og kontrollsystem for CPP. Batteri og kraftkomponenter er væskekjølt.

-Dette er Frydenbøs første leveranse som systemleverandør av verdens første hybride inline CPP fremdriftsløsning! Konseptet vårt er plassbesparende, innovativt og bærekraftig. Ikke bare på nye båter, men også ved retrofit installering av konvensjonelle anlegg, ettersom girene har like mål. . Gevinsten på investeringen utover det miljømessige vil også kunden få på kort sikt, grunnet besparelse av drivstoffog servicekostnader, forteller en stolt administrerende direktør i Frydenbø Industri, Per Jarle Røyrvik.

Administrerende direktør i Frydenbø Industri, Per Jarle Røyrvik.

Systemets funksjonalitet baserer seg på prinsippene vi har sett en stund på hybride biler – sømløs overføring mellom elektroog dieseldrift. Frydenbøs inline hybridsystem kvalifiseres til Enovas støtteordning som skal stimulere til elektrifisering av båter som dette.

– Vi tror at det grønne skiftet vil skyte ytterligere fart og vi er trygge på at økt fokus på miljøvennlige leveranser vil gi lønnsomhet over tid. Det er ikke tvil om at når nye Nox utslippskrav trer i kraft 1. januar 2021 på motorer over 130KW vil inline hybrid løsning være nøkkelen for båter som krever større effekt, legger Røyrvik til.

Hybrid gir som kobles mot FPT dieselmotor.

KONTRAKTEN:

– Verft: Promek
– Sluttkunde: EWOS Innovation (Cargill)
– Systemleverandør: Frydenbø Industri
– Type båt: PROCAT 1475 HYB
– Overlevering: Juni 2021

Frydenbø Group er et familieeid konsern med fem forretningsenheter; INDUSTRI, BIL, EIENDOM, MARINE og NXT. Sysselsetter totalt 550 medarbeidere og omsatte i 2019 for kr 3 mrd. Strategiske fokusområder: kundereise, team, lønnsomhet og bærekraft. Visjon: «Vi skal skape verdier gjennom kvalitet og service i verdensklasse».

Frydenbø Industri AS, er der eventyret startet for 104 år siden. Industrikonsernet er blant Norges fremste leverandører av produkter og tjenester til marin/landbasert industri. Hovedkontoret ligger på Hanøytangen utenfor Bergen, omsatte 400 mill i 2019 og har 162 faste medarbeidere. Selskapet eier også 15,24% av Schottel Industries GmbH.

Konsernet har levert over 83.000 diesel motorer i det norske maritime markedet. Siden 1993 har Frydenbø Industri samarbeidet med FPT om leveranse av komplette fremdriftssystemer til mindre fartøy. Større fremdriftsløsninger leveres gjennom samarbeid med motorleverandørene ABC og Baudouin. Viktige inntektsstrømmer er service og leveranse av deler til det profesjonelle maritime markedet, som betjenes ut fra lokasjonene i Oslo, Bergen, Ålesund, Øksfjord og Havøysund. I 2019 etablerte Frydenbø Industri eget servicekontor i Sverige.