DEL

2010 var et jubelår for norsk sjømateksport. Men det er ett skår i gleden. Verdens nest største marked vil ikke ha norsk fisk. Selv om eksporten ble doblet fra 2009 til 2010 kjøpte inderne bare 52 tonn norsk sjømat. Det utgjorde 0,04 gram per innbygger.


( 18.01.2011 )

[raw]

Inderne blir rikere. Store supermarkeder er på vei inn i detaljhandelen. Antallet store turisthoteller og restauranter som betjener utlendinger øker. 23 desember åpnet det 5200 kvadratmeter store grossistmarkedet Carrefour Wholesale Cash & Carry i Dehli. Flere Carrefourbutikker skal åpnes i nær fremtid. Wal-Mart har åpnet en stor Cash & Carrybutikk i Amritsar. Metro Cash & Carry er også allerede etablert i India med fem store hypermarkeder.

 

De utenlandske kjedene har oftere importert fisk enn lokale kjeder. Likevel burde det være et stort potensial i de fire største indiske kjedene som til sammen har cirka 2.000 hypermarkeder og supermarkeder.

 

USDA påpeker at ett av de større problemene amerikanske eksportører har, er manglende evne til å eksportere konteinere med flere produkter samtidig. Dette gjelder nok for norske fiskeeksportører også. Mange av produktene Norge kan tilby er ikke etablert i markedet, og det er derfor lettere å selge en konteiner med ulike sjømatprodukter enn en konteiner med bare ett produkt. I fjor ble det etter det Kystmagasinet forstår eksportert en konteiner med fryst laksefilet. All annen sjømateksport var i form av mindre kvantum.

 

I 2006 gjennomførte Eksportutvalget en stor kampanje for norsk laks. En kjent kokk fra en stor hotellkjede deltok i kampanjen hvor laks blant annet ble vist på TV. Også kronprins Haakon deltok i det som var en lansering av laks. Men fire år senere er resultatene svært skuffende.

 

Kanskje er det et lyspunkt at det indiske konsumet av norsk fisk økte fra 0,0222 gram til 0,0444 gram per innbygger fra 2009 til 2010. Mest sannsynlig ble det meste av fisken spist av utlendinger. Det ser ikke ut til at indiske forbrukere vil ha norsk fisk.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.