Fiskeriminister Elisabeth Aspaker er imponert over den svenske måten å foredle og presentere norsk fisk på.


( 13.06.2014 )


Elisabeth Aspaker besøkte nylig Laxbutiken i Ljungskile i Sverige og hun ble mektig imponert over denne unike svenske måten å foredle og presentere norsk fisk på.
– Dette vil jeg importere til Norge, slo hun fast.

 

– Laks er jo veldig poplært i Norge, men vi trenger inspirasjon og nye idéer om hvordan vi kan utnytte de fine råvarene våre på best mulig måte, sa Aspaker.

På vei til Fiskbranschens Riksförbunds årsmøte i Gøteborg svingte den norske fiskeriministeren Elisabeth Aspaker av E6 ved Ljungskile for å besøke Laxbutiken, et svensk konsept som det ikke finnes noe motsvar til i Norge.  Et steinkast fra vannet finner vi her butikk og restaurant i ett, og med sin innovative og variasjonsrike meny har Laxbutiken tatt lakserettene til et nytt nivå. Hvert år metter de rundt 700 000 gjester ved sine totalt tre anlegg.

 

Ministeren lyttet interessert da deleieren Jerker Lagness fortalte om virksomhetens historie; hvordan foreldrene hans startet med lakseoppdrett i Halland på 70-tallet, hvordan lisensen til å drive oppdrett ble inndratt, og hvordan de siden gradvis la om til bare å drive med foredling og salg, og da utelukkende med norsk laks og ørret. Salget består i dag av 60 prosent laks og 40 prosent ørret, alt fra Norge.

– Dette her er helt fantastisk. Vi trenger en norsk revolusjon når det gjelder tilberedning av laks, så dette konseptet vil jeg gjerne importere til Norge, sa Elisabeth Aspaker. Hun tok frem mobilkameraet og tok egne bilder som hun kunne ta med seg hjem til Oslo.

Line Kjelstrup, som leder den svenske avdelingen av Norges sjømatråd, understreker at svenskene har en spesiell forkjærlighet for norsk fisk, ikke minst laks.

– I en fersk undersøkelse som vi har fått gjennomført,  viser det seg at mer enn 80 prosent av svenskene helst velger laks når de griller fisk om sommeren. Men man skal også huske på at vestkysten er et skoleeksempel, for folk her spiser mer fisk enn i Sverige ellers. Så folk i resten av landet trenger også, i likhet med nordmenn, mer inspirasjon når det gjelder tilberedning av laks.