I fem-seks år har et chilensk par svindlet sjømatimportører for millioner. Store mengder ikke eksisterende sjømat er solgt til kjøpere i mange land.


[raw]

I Canada, Storbritannia, Russland, Romania, Spania, New Zealand, Mexico, Singapore, Thailand, Moldova og mange andre land har sjømatimportører og tradere blitt svindlet. Chilenske myndigheter bryr seg ikke og lar i praksis svindleren operere fritt.

 

Chilenske myndigheter er gjort oppmerksom på svindlerne. En gang har svindlerne møtt i retten. Likevel fortsetter de sin virksomhet. Nå går virksomheten på renommeet løs for chilensk sjømatindustri. Svindlerparet Alex Villanueva Mansilla og Maria Angelica Jimenez Almonacid lurer sjømatimportører og tradere over hele kloden. De som blir lurt av svindlerne fortviler, ikke minst over chilenske myndigheter som er godt kjent med virksomheten, men likevel lar paret fortsette.

 

Pågått siden 2004
Selskapet Transmex Trading Pte Ltd I Singapore sente 29. September 2004 et forskudd på 11.000 USD til Sociedad Comercial Seafood Trading Chile Ltd for et parti fisk. Fisken ble aldri sendt. Beløpet som ble betalt måtte avskrives som tapt. Dette er den første svindelen Kystmagasinet kjenner til. Det betyr ikke at Transmex Trading nødvendigvis var svindlernes første offer.

 

Det russiske selskapet Maguro Ltd i Moskva kjøpte i 2005 en konteiner med flekket hå. 6200 amerikanske dollar ble overført som delbetaling på ordren. Fisken dukker selvfølgelig ikke opp, og pengene måtte avskrives som tapt. Siden har det gått slag i slag. Stadig flere selskaper har blitt rundlurt. I en epost skriver innkjøper Renat Gabudullin i Maguro Ltd:
– Jeg sente en forskuddsbetaling på cirka 6200 amerikanske dollar, men mottok aldri varene. Jeg har også senere fått vite etter at det sammen skjedde da et engelsk selskap kjøpte chilensk sjømat fra samme chilenske selskap. De betalte rundt 20.000 pund. Representanter for dette selskapet oppsøkte ham og familien i Chile. De involverte også advokat, men resultatet forble negativt.

 

Et ukrainsk selskap betalte et forskudd på over 38.000 amerikanske dollar på denne fakturaen.


Tapte nesten en halv million
På ettersommeren i fjor var det det canadiske selskapet Breakers Fish Company Ltd i Vancouver sin avdeling i Halifax, Canada, som ble lurt. De kjøpte chilensk sjømat fra selskapet South Sea Ltda med adresse Santiago i Chile.  Selskapet ble frontet av en person ved navn Edward Grunewald. Ifølge Chris Richards betalte de 75.000 canadiske dollar (468.000 kroner) forskudd på et parti regnbueørret og annen fisk.

 

Nesten samtidig kjøpte Global Foods Trading Inc. i Kiev i Ukraina en konteiner med hodekappet sløyd regnbueørret.

 

 – Prisen var 126.960 USD. Vi ble enige om å betale 30 prosent på forskudd, totalt 38.958 USD (233.000 kroner). Vi betalte i juni. Vi har til nå ikke sett noe til fisken. Og den såkalte Edward Grunewald tar ikke telefonen og svarer heller ikke på epost, forteller Vladimir Tsymbal i Global Foods Trading Inc til Kystmagasinet.

 

Et halvt år har gått og de venter fortsatt på fisken. De kjøpte konteineren fra Congelados del Sur E.I.R.L. i Puerto Montt i Chile. Selskapet ble frontet av Edward Grunewald. Bare i løpet av juni i fjor svindlet Alex Villanueva Mansilla sjømatselskaper for minst 700.000 norske kroner. Tallet kan være mye høyere.

 

Andre konkrete beløp Kystmagasinet kjenner til er 30.500 USD som det New Zealandske selskapet Shore Mariner Ltd i Auckland ble fralurt. Ett moldovsk selskap betalte 10.870 dollar i forskudd på et parti lysing.

 

Promotert av chilenske myndigheter
Selskapet Sociedad Seafood Trading Chile Ltda var lenge med i en oversikt over selskaper ProChile anbefalte som handelspartnere. ProChile er et statlig pr-organ, ikke ulikt Eksportrådet (Nå del av Innovation Norge). Det er driftet av Direktoratet for Internsjonale Økonomiske Affærer, som er den del av Chiles utenriksdepartement. Henvendelser til dem vedrørende virksomheten til Alex Villanueva Mansilla og Maria Angelica Jimenez Almonacid har forblitt ubesvarte. I mellomtiden har importører og tradere blitt lurt for store beløper. Sannsynligvis er det snakk om mange millioner. De Kystmagasinet kjenner til er mest sannsynlig bare toppen av et isfjell.

 

Vant i retten – men pengene uteble
Mot slutten av 2007 anla det russiske selskapet Baltref Service Ltd en rettssak mot Alex Villanueva Mansilla. I retten i Puerto Monnt ble han i januar 2008 dømt til å tilbakebetale beløpet han hadde svindlet til seg fra 27.000 dollar. Han har fortsatt ikke betalt, men har i stedet gjenopptatt virksomheten under nye navn. Når de rettslige konsekvensene ved å svindle selskaper utenfor Chile ikke er større, er det ingen grunn til å la være.

 

Operert under utallige navn
Som et resultat av rettsaken ble Alex Villanueva Mansilla sitt selskap til slutt fjernet fra ProChile sin oversikt over sjømateksportører. Men han og venninnen dukker opp med stadig nye navn: Congelados del Sur, South Sea Ltda, South Sea Chile Limitada, Sociedad Seafood Trading Chile Ltda, Oxean Fisch,  Congelados Patagonia Limitada og  Oceanfish Chile er noen av selskapsnavnene han har operert under. Noen selskaper har blitt registrert. Andre har ikke blitt registrert.

 

I korrespondansen med ”kundene” har Villanueva Mansilla opptrådt som Edward Grunewald, Carlos Red, Edison B. Reyes Francisco Velasques, John Steve M., og flere andre navn.

 

Hver gang følger svindlerne det samme mønsteret. Kontakt etableres med en mulig kjøper. Bilder og informasjon om produktet sendes. En avtale om å sende en eller flere konteinere med sjømat blir inngått. Partiet vil bli sent mot cirka en tredjedel av verdien som forskudd. Forskuddet sendes, men sjømaten blir ikke sendt. Dokumenter Kystmagasinet sitter på viser at han til og med fakturerer for en uavhengig inspeksjon av sjømaten. Hensikten er ikke annen enn at det hele skal se ut som en seriøs handel. I tilfellet med Maguro Ltd ble de presentert for en ”air waybill” som bekreftet forsendelsen. De overførte betalingen. Når fisken ikke ankom sjekket de ”air waybill”. Den var kansellert.

 

Truer med injuriesøksmål
Når varene ikke dukker opp, eller gyldige fraktdokumenter ikke mottas, ettersøker kjøperne varene. Alex Villanueva Mansille bruker da ulike unnskyldninger på hva som har gått galt og lover at varene skal sendes. Tiden går, og når kjøperne begynner å miste tålmodigheten spiller han på dette. Straks han beskyldes for lureri og svindel, gjør han oppmerksom på at pengene vil bli holdt tilbake for å dekke utgifter og erstatning i forbindelse med en rettssak. Han påroper seg å ha blitt forulempet og injuriert når det hevdes at han er en svindler. Selskap etter selskap har gått i den samme fellen. Kystmagasinet har grunn til å tro at antallet svindler nå raskt nærmer seg femti. Kystmagasinet sitter på kunnskap om 18 konkrete tilfeller.

 

Canadisk politi ber nå Interpol om hjelp
Breakers Fish Company Ltd har kontaktet canadisk politi for å få hjelp. Først nektet South Sea S.A. for å ha noen som helst forbindelse med Alex Villanueva Mansilla. Da de ble gjort oppmerksom på at han på en facebookprofil hadde oppgitt South Sea S.A. som arbeidsgiver, og med firmaets telefonnummer som hans eget, ble profilen raskt slettet.

 

Breakers Fish Company Ltd hadde overført penger til en konto som viste seg å tilhøre kvinnen Maria Angelica Jimenez Almonacid. Hun har vært Mansilla Villanueva sin medsammensvorne hjelper i mange år. Hun er i Chile registrert med flere selskaper som angivelig skal drive eksport av blant annet bygningsmateriale.

 

Breakers Fish Company Ltd gjorde selskapet oppmerksom på at de hadde kontaktet canadisk politi, som hadde opplyst at de ville ta saken videre ved hjelp av Interpol. 15. september kunne lokale medier i Puerto Monnt fortelle at Alex Mansilla Villanueva hadde troppet opp på den lokale politistasjonen for å gi beskjed om at det var satt ut falske rykter om han. Selskapet South Sea S.A. hadde ifølge ham ikke gjort noen avtaler, solgt noe som helst, eller mottatt penger fra Breakers Fish Company Ltd.. Det siste kan bekreftes. Betalingen ble kanalisert til hans venninnes konto.

 

Gir Chile et frynset rykte
Chris Richards hos Breaker Fish Company Ltd er forvirret over holdningene til både ProChile og organisasjoner som Salmon Chile. Det siste er en interesseorganisasjon for chilenske lakseselskaper. – Det virker som om de ikke vil reagere, og derfor rett og slett beskytter han (Alex Villanueva Mansilla) ved å ikke gjøre noe. Han mener at svindlerne er i ferd med å gi sjømateksportørene i Chile et frynset rykte.

 

 Det ble allerede tidlig 2007 advart mot Villanueva Mansilla og Maria Angelica Jimenez Almonacid. Den første svindelen Kystmagasinet kjenner ble gjennomført i 2005. Siden har de blitt omtalt av blant annet fis.com og lokale medier i Chile. Det er flere advarsler på ulike internettsider. Det er også lagt ut en Youtube-video hvor han advarer andre sjømatbedrifter mot svindlerne.

 

Klikk på bildet ovenfor for å se videoen som er lagt ut på YouTube.


er det mulig for svindlerparet å skape kontakt med sjømatimportører over hele kloden? Svaret er selvsagt internett. De har lagt ut kontaktinformasjon på en lang rekke nettsteder som handelsstedene alibaba.com og fis.com. De bruker også nevnte nettsteder, og også det norske nettstedet Intrafish til å lete etter potensielle kjøpere. På Alibaba.com (eid av Google) og fis.com nettsted har Alex Villanueva Mansilla registrert seg gang etter gang med ulike selskaper. Flere er fortsatt registrert, men merket med en advarsel.

 

På nettet legger han ut varepartier som er rimelige, men ikke så rimelige at potensielle kjøpere finner det mistenkelig. Så lenge chilenske myndigheter i liten grad ser ut til å bry seg om virksomheten, blir stadig nye selskaper svindlet.

 

 Mens Alex Villanueva Mansilla i starten tilbød marin fisk og skalldyr, ser det nå ut til at ha har satset sterkt på laks og ørret. Årsaken er nok at det i dette segmentet er flest kjøpere.

 

Koster for mye å få hjelp
Kystmagasinet er ikke kjent med at norske selskaper har blitt lurt av det chilenske paret. Det betyr ikke at så ikke har skjedd. De fleste selskaper vi har vært i kontakt med har avskrevet beløpene de har betalt som tapt. Det koster for mye å bruke advokater til å kreve tilbake pengene. Når svindlerne endelig kommer for retten blir de bedt om å tilbakebetale penger til ett av selskapene de har svindlet. Men det koster også å inndrive pengene. Derfor ser det nå ut til at russiske Baltreff Service har gitt opp å få tilbake 27.000 dollar de betalte i forskudd.

[/raw]