DEL

Nye studier fra Nofima viser at laks fører til bedre helsetilstand enn konsumering av storfekjøtt.


( 28.04.2014 )

– Selv om kaloriinnholdet i ulike måltider var likt, var vektøkningen lavere hos mus som spiste laks, bygg og brokkolimåltidet enn hos musene som spiste hamburgermenyen og måltidet basert på storfekjøtt, forteller seniorforsker Bente Kirkhus i Matforskningsinstituttet Nofima. Hun har vært prosjektleder for forskningsprosjektet Det sunne måltid.

 

Måltidskomposisjon er et viktig element i godt kosthold, kanskje i større grad en kaloriinnhold. Forskningen har vist at sammensetnignen av et måltid har stor betydning for metthetsfølelsen. For eksempel viste det seg at å spise laks sammen med byggkorn forsinker fettfordøyelsen, og kan ha effekt på metthetsfølelsen .

 

– Økt kunnskap om sammenhengen mellom metthetsfølelse og måltidssammensetning kan brukes til å utvikle nye sammensatte produkter som kan øke metthetsfølelse og forhindre overvekt, sier Kirkhus.

 

Gjennom 16 uker fikk 50 mus servert ulik mat. Musene ble delt opp i fem grupper med ti mus i hver. Gruppe 1 fikk hamburgermenyen, gruppe 2 storfekjøttmåltidet og gruppe 3 laks, bygg og brokkoli. De to siste gruppene med mus fikk servert hamburgermenyen de første åtte ukene for deretter å bytte til enten storfe- eller laksemåltidet.

 

Selv om menyene hadde et tilnærmet likt energiinnhold, ble musene som konsumerte hamburgermenyen ikke bare tykkere, men de utviklet også mer fettvev og ble ellers i dårligere form. Laksemåltidet kom best ut, og da mus ble satt over fra hamburgermenyen til laksemenyen ble de etter åtte små uker i bedre form.

DEL
Forrige artikkelØkning i Chile for Cermaq
Neste artikkelGalskapens paradokser

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.