DEL

Japanere elsker sjømat og rognfull, norsk lodde stå høyt på lista over sjømatfavoritter. I fem år har de ventet på at den norske loddestammen skal bli sterk nok til å kunne høstes bærekraftig. Når den endelig er tilbake markeres det skikkelig i Japan.


( 04.05.2009 )

[raw]

– En slik begivenhet må feires på rett sted og på riktig vis, sa Hans-Petter Næs, Eksportutvalget for fisk sin fiskeriutsending i Japan. Han hadde invitert japansk presse til en seremoni på et tradisjonell lunchsted, en såkalt itzakaia i sentrum av Tokyo.

 

Sammen med Næs var statssekretær Vidar Ulriksen og Norges ambassadør i Japan, Arne Walther sentral i lodde-eventet som markerte loddas tilbakekomst til Japan.

 

På symbolsk vis knuste de lokket på en tretønne og løftet ut stekt, norsk lodde som de serverte til fremmøtte journalister og restaurantgjester. At shishamo som lodda heter i Japan er populær er ikke vanskelig å registrere. Gjestene som fikk servert lodde fra statssekretæren takket overstrømmende. De nøt lodda som et raskt ettermiddagsmåltid før de bega seg på vei hjem til en av millionbyens forsteder.

 

I 2009 er det ventet at salget av konsumlodde fra Norge til Japan vil ligge på rundt 20 000 tonn. Sist gang konsum lodde fra Norge ble solgt i Japan var i 2004 og den norske loddekvota er i år på 234 000 tonn.

 

Som tidligere loddefisker fikk statssekretær Vidar Ulriksen stor oppmerksomhet av de fremmøtte journalistene. I Japan er politikk gjerne knyttet til familietradisjoner, så en politiker med bakgrunn som fisker vekker derfor stor oppmerksomhet. Journalistene ville gjerne vite hvordan lodde konsumeres i Norge og når man kunne vente seg enda større partier fra Norge til Japan. Et sentralt budskap fra norske fiskerimyndigheter og EFF er knyttet til ansvarlige fiskerier og forvaltning. Statssekretær Ulriksen vektla den bærekraftige forvaltningens betydning for at man har lykkes i å gjenoppbygge loddestammen i Norge og sikre fremtidige fangster.

 

– Det er derfor vi igjen har gleden av å sende dere verdens beste lodde, skrøt en svært fornøyd statssekretær.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.