Simrad, en verdens ledende norsk leverandør av fiskeletingsutstyr, lanserer sin nye SH90 høyfrekventsonar på World Fishing i Vigo i september. Sonaren er alt forhåndsvist i Norge, og det er store forventninger til nyheten.


( 13.08.2009 )


[raw]

Etter å ha introdusert SX90 lavfrekvens sonar i juni 2007 har Simrad solgt over 130 enheter, hvorav 41 i Norge. Det neste skritt er lanseringen av en høyfrekvens sonar basert på den samme teknologien og signal behandlingen. En høyfrekvens sonar brukes under vanskelige forhold som fisk nær bunnen, svake mål som Makrell og under kastefasen ved notfiske. SH90 har helt ny prosessor, sender/mottaker og svinger i forhold til den gamle høyfrekvens sonaren fra Simrad (SH80).

 

-Vi har nå flyttet oss over på en ny plattform tilsvarende SX90 og vi har store forventninger til denne. Den suksessen vi har hatt med SX burde tegne bra” – sier Mads Dahl, salgsdirektør for Simrad.

 

Frekvensen er lagt til 114kHz, noe som er ideell for blant annet makrell. Når det gjelder andre fiskeslag er ikke frekvensen det viktigste, men signalbehandlingen. Sei nær bunnen er et vanskelig mål, og SH90 bruker en helt ny type FM (Frekvens Modulasjon) transmisjon med en meget høy oppløsning på alle avstandsområdene. Dette håper Simrad skal gi god deteksjon på seien.

 

En annen ny funksjon er SH90 sin toleranse mot dopplereffekten. Vi kjenner alle til ambulansen som kommer i mot, som har en høyere frekvens på sirenen enn når den kjører fra oss. Dette skjer også med sonar. Er det en stim, for eksempel sild, som kommer i mot med 3-4 knop, vil man med konvensjonell teknologi få en annen frekvens tilbake enn den man sendte ut, og følgelig svakere deteksjon. Simrad har med sin tilgang til militær teknologi, hvor det samme problemet oppstår ved deteksjon av U-båt, løst dette problemet og gjort SH90 ”doppler bestandig” opp til +/- 10knop. Dette betyr i klartekst god deteksjon mot mål man ikke på forhånd vet hastigheten av.

 

SH90 er utstyrt med kun en prosessor PC. Den har ikke vanlig hard drive men såkalt SSD (Solid State Drive). Dette minsker risikoen for hard disk feil da den ikke inneholder noen bevegelige deler. Videre er sender/mottaker delen tett og trekker således ikke inn luft fra utsiden. Dette forlenger levetiden på elektronikken da salt og fuktig luft ikke kommer inn på samme måte i sender/mottaker skapet som ved konvensjonell vifte som suger inn luft. Dette har Simrad oppnådd ved å bruke det siste innen elektronikk som ikke utvikler like mye varme som eldre teknologi gjør.

 

Den nyutviklede svingeren (”antennen” til sonaren) er helt ny konstruksjon med høy virkningsgrad og gir rene stråler. Dette sikrer full effekt sendt ut i vannet samt like følsom mottak av ekko som kommer tilbake.

 

-Vi har utviklet denne sonaren helt fra bunnen av og vi har kommet oss over på en ny plattform som burde gi oss et forsprang i forhold til konkurrentene. Dette, sammen med den suksess vi har hatt med SX90 gir oss store forhåpninger om ytelsen på SH90, avslutter Mads Dahl.

[/raw]