Myre-fiskerne Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen, med sine «Astrid Christina» og «Sputnik», er vinnere av Årets kvalitetspris i regi av Norges Råfisklag. Prisen ble delt ut på Råfisklaget sitt jubileumsårsmøte i Tromsø onsdag.


( 02.06.2013 )

[raw]

– Nei, vi gjør det nå veldig enkelt. Vi tenker kvalitet, sier Holger Nilsen. – I og med at vi er to så gjør vi det sånn at en drar og en tar vare på fisken. Det er nå stort sett det vi gjør. Ja, og så har vi sett hvor viktig det er å ha med is. Det blir målt temperatur i mottakskontrollen. Når vi har med is holder fisken null grader og de gangene vi ikke får tak i is, holder den fire. Vi ser jo at det utgjør en stor forskjell, så har vi muligheten tar vi med is uansett hvor kaldt det er, føyer Bård Roar Johnsen til.

 

Nå er det ikke bare arbeidet om bord i båten som er spesielt for det lille båtlaget. De går ut klokken to om natten og er på land klokken ti på formiddagen. Da er det stille på sløyelinjene, så de får god plass til å ta vare på fisken sin. Hjelp får de fra Greta, Holgers kone og to spreke pensjonister.

 

– Kjerringa tar rogna, sier Nilsen. – Da er vi sikre på at rogna ikke ødelegges, og da kan den sendes avgårde i fine firekilos esker ut i ferskmarkedet. Levra blir og tatt godt vare på. Alt blir pakket etter hvert som vi gjør det ferdig, forteller han. De tidlige leveransene gjør også at fisken kan sendes fra Myre tidligere. Tidspunktet de fisker på gir dem altså en unik mulighet til å jobbe med kvalitet.

Liv Holmefjord fikk æren med å dele ut prisen til de to verdige vinnerne.

 

– Disse fiskerne er et direkte bidrag til at vi kan arbeide med å åpne nye markeder for blankpakket torsk, sier Geir Rognan ved Sommarøy Produksjonslag. – Det er ingen som fisker så fin linefisk som dem og vi sparer et helt døgn på å få sendt fisken fra oss siden de fisker så tidlig på natten.

 

– Det disse fiskerne gjør sammen med fiskekjøperen sin viser hvor viktig det er å tenke kvalitet i et verdikjedeperspektiv. Både fisker og fiskekjøper må gjøre jobben for at det skal bli bra ut til forbruker, sier avtroppende styreleder i Råfisklaget, Robert Hansen.

 

På grunn av ulike kvoterettigheter er ikke båtene registrert som samfiskere. Det medfører at de fisker sammen på begge båtene i stedet for bare å bruke den ene.

 

– Vi passer været og ror på den største når det er ruskete. Den minste båten ror vi når vi tror det blir godt vær, sier Nilsen. – Jeg vet ikke hvor mye jeg skal utdype det, men det er helt fantastisk å være to i båten. Det gjelder både sikkerhet, arbeid og trivsel. Det vil jeg anbefale på det varmeste, sier Holger Nilsen og sender et blikk mot sin makker.

 

[/raw]