DEL

Ferskvannskrepsen Louisiana Crawfish (procambarus clarkii) har, som navnet tilsier, opprinnelse i staten Louisiana. Nå drives det omfattende oppdrett av arten i blant annet Kina og Spania. Kina produserer nærmere 100.000 tonn i året, mens den amerikanske produksjonen er over 50.000 tonn.


( 24.01.2017 )

Nå har en del thailandske entreprenører fått blod på tann. Store deler av Thailand har et klima som tillater produksjon av krepsen. Problemet er at det er få steder med vannressurser som vil gjøre det mulig med omfattende produksjon. Men i løpet av få måneder har prisen på krepseyngel på cirka 15 mm lengde, økt fra snaut to norske kroner til over fem kroner per stykk. Det har medført klondykestemning hvor bønder i store deler av Nordøst-Thailand har kjøpt yngel og nå skal produsere yngel for salg.

Prisene på yngel av Louisiana Crawfish går til himmels og mange thailandske bønder satser nå på å bli rike på å selge krepseyngel.

I Thailand er det flere introduserte arter i ferskvann. Nil-tilapia, en søramerikansk pirajaart, og eplesnegler er blant disse. Spørsmålet er nå hvor lenge det går før krepseboblen sprekker, prisene stuper, og tusener av rømte kreps sørger for nok en pest.

 

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.