Kystmagasinet 6.15: Sortland Mat og Vinhus har i ett år begeistret folk og turister med sine kulinariske matretter av kortreiste råvarer fra sjø og land i Vesterålen.


( 12.10.2015 )

For ett år siden de åpnet dørene til blåbyens egen gourmetrestaurant, og gründerne bak konseptet, Ronald Kristiansen og Harald Jobsen, har klart å skape sitt eget konsept, både interiørmessig og på menysiden.

-Vi ønsket å skape en lun og lokal atmosfære, og med et tydelig fotavtrykk fra Vesterålen. Det finnes mange dyktige småskalaprodusenter, både innen kjøtt og sjømat, som har et ekstremt høyt nivå på sine produkter. Vi har besøkt flere av dem for å smake på det de produserer. I tillegg har vi mange lokale fiskemottak i regionen som leverer fersk fisk hele året, forteller Kristiansen.

SKREI

Kokkelærling Rainer Pettersen (19) viser her vinterens mest populære råvare, skrei.

Spesiell opplevelse

Han forteller at de har fått et godt renommé hos mottakene, som ukentlig tilbyr dem fersk fisk av meget god kvalitet. Dessuten har de nå også muligheten til å få levert fersk fisk direkte fra fiskerne. Sist vinter var naturlig nok skreien svært populær blant gjestene hos blåby-restauranten. En råvare som er lett tilgjengelig og ettertraktet i vintermånedene.

-Folk har litt forventninger om at vi skal gjøre noe annet og litt mer spesielt med skreien enn slik vi tradisjonelt tilbereder den. Vi har lekt oss med råvaren for å gi gjestene en spesiell opplevelse. Blant annet har vi laget pannestekt høyrygg av skrei, inspirert av mesterkokken Gunnar Hvarnes, sier han.

Det er ikke bare Vesterålingene som lar seg begeistre av mer kulinariske retter av sjømat og fisk hos Kristiansen og Jobsen. Sist sommer hadde de en rekke besøk av tyske turister som var svært opptatt av fersk fisk og opplevde det som veldig eksotisk å få servert fisk på restaurant.

POPULÆR

Skreien tilberedes med ekte nordnorsk skinke, før den bakes i ovnen og serveres med tilbehør. En populær rett både blant lokalbefolkningen og turister.

To ukers ventetid

Selv om det første året har vært utfordrende for Sortland-bedriften, ser Kristiansen tilbake på et svært godt og spennende år.

-Det har gått over all forventning siden vi åpnet dørene. Det er tydelig at Sortland-regionen trengte et slikt konsept, sier han.

Bedriften har nå fem ansatte og en kokkelærling, og foruten restaurantdrift driver de catering og et lite utsalg av lunsjretter og delikatesser. Likevel innrømmer Kristiansen at det også har vært veldig spennende å jobbe inn systemer og rutiner, og at respons fra marked, gjester og lokalbefolkningen i regionen har vært formidabel.

UTFORDRENDE

Restaurantsjef og eier Ronald Kristiansen ser tilbake på et utfordrende, men spennenende første år for Sortland Mat og Vinhus.

-Vi har hele tiden ønsket å vise frem for lokalbefolkningen, turistene og næringslivet hva vi kan få til i Vesterålen, både med tanke på service, kompetanse, matkultur og delikatesser. Da synes vi det er viktig å markedsføre og eksponere de lokale produsentene, slik at all mat vi serverer har sporbarhet til den enkelte fisker, bonde og produsent, sier han og legger tilslutt til:

-Vi har en ærlig filosofi om at folk betaler for kvalitet og totalopplevelsen med god mat, god service og god atmosfære. Likevel vil vi være folkelig og tenke moderat pris og kvalitet. Det gjør at vi har gjester fra hele Vesterålen. Og næringslivet bruker oss mye og tar med seg utenlandske kunder hit for bespisning. Interessen har hele tiden vært økende, og vi har i perioder hatt opptil to ukers ventetid på å få bord hos oss.