Fredrikstad: Jesper Brandstorp (36) kunne endelig åpne dørene til nye Holwech Fiskeri

Det var mye folk både i butikken og restauranten, og folk var tydelig fornøyd. Det var veldig moro, sier en fornøyd daglig leder, Jesper Brandstorp. Åpningen av nye Holwech Fiskeri har gått over all forventning, og tilbakemeldingene han har fått fra folk har vært svært positiv.

Service og kvalitet

I mars måtte de forrige eierne av fiskeriet kaste kortene etter kun fire måneders drift, og selv om det var et halvt år siden sist det ble solgt fisk over disk i lokalene, har ikke Brandstorp stresset med å få driften i gang igjen.

-På grunn av covid19-situasjonen valgte vi å vente til etter ferien. Nå er det en fin tid på året å åpne opp, og det viste seg å være god timing. For tiden har vi åtte ansatte og er i en innkjøringsfase, men vi ser behovet for flere folk etter hvert, sier han.

Han har gledet seg til endelig å få ta imot kunder og fylle disken med fisk og skalldyr, og forteller at de har opplevd mye positivt engasjement rundt reåpningen av fiskeriet.

-Det virker som at byen har behov for en egen fiskebutikk, og vi er alene om å være spesialforretning for sjømat i Fredrikstad. Vi ønsker å gjøre fisk tilgjengelig for alle aldersgrupper og samtidig fylle rollen som den foretrukne sjømatbutikken i byen, både på service og kvalitet, sier en ambisiøs Brandstorp.

Det er sesong for makrell. Her er kokk Ole Petter Thorvaldsen i gang med å fi letere makrell.

Minimalt svinn

Fersk filet av laks, sei, torsk, brosme og kveite, lettsaltet uer og krabbe og skjell utgjør et delikat utvalg i disken, i tillegg har de et kjøleskap med ferdig take away-retter, som fiskesupper, bacalao og fiskegrateng. Han er bevisst på at fiskedisken skal ha et godt utvalg hele uka.

-Tilgangen på råvarer er god, og vi har mulighet å få levert fisk og skalldyr hele døgnet og hele uka. Vi kjøper primært hel fisk, slik at vi har bedre kontroll på kvaliteten på fisken hele veien. Noen av kundene foretrekker dessuten å kjøpe hel fisk, sier han, og legger til at de ansatte på den måten lærer mer når det gjelder bearbeiding av råvarene.

-Vi har restauranter i systemet, både her og Slippen, slik at svinnet blir minimalt. Restavskjær brukes til kraft og farse. Vi steiker ca. 20 kg fiskekaker hver dag, lager fiskegrateng, sauser og supper.

Laksetartar med lakserogn og rotgrønnsaker er en av fiskeriets spesialiteter.

Nettverk

Gjennom et nettverk av grossister kommer råvarene fra hele landet. Mye av fisken og skalldyrene er sesongbetont og etterspørselen deretter. For tiden henter de blant annet torsk og flekksteinbit fra Finnmark.

-Det gjør vi for å gi kundene et godt tilbud også på torsk og flekksteinbit på denne tida av året. Kundene må få god kvalitet. Derfor bestiller vi små kvanta, slik at vi kan holde på den gode kvaliteten, men vi har ingen ting å gå på prismessig, sier han videre.

-Vi har alltid tilgang på torsk om vinteren, men kysttorsk utover høsten har god kvalitet. Det samme gjelder skalldyr.

Graving av laks og ørret gjør de selv, mens røkte produkter får de fra ulike røykerier i Oslo og Viken.

-Vi får røkt laks fra et lokalt røykeri i Oslo, som vi er veldig godt fornøyd med. Røkt ørret får vi fra Valdres-området. Her er det mange dyktige og lokale produsenter, som bruker villfanget ørret og produserer i stort volum.

Holwech Fiskeri har god beliggenhet i sentrum av Fredrikstad.

Fredrikstadlaks

Han er dessuten stolt over å kunne selge oppdrettslaks fra egen kommune, og som i tillegg kommer fra landets første landbaserte anlegg for laks. Han mener det er forskjell på laksen fra Øra-anlegget kontra annen oppdrettslaks.

-Det er en fin laks av god smakskvalitet. Den er ikke er for fet, slik man kan oppleve annen laks. Folk har lyst å prøve den og responsen har vært god. Prismessig ligger den på samme nivå som annen laks, sier han. Det er for øvrig ikke mange sjømatutsalg som kan tilby laks som er slaktet samme dag som den ligger i disken.

Fiskedisken har et bredt utvalg av fisk og skalldyr, samt nystekte fiskekaker fra eget kjøkken.

Synergier

Brandstorp er selv fra Fredrikstad, og har flere ganger tenkt tanken på å starte opp fiskebutikk i hjembyen. Lokalene i sentrum stod klar for halvannet år siden, og eies av Cityplan. Da de første eierne stengte dørene etter kort tid tok Brandstorp kontakt med Slippen-eierne Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson om et samarbeid.

-Det er folk med mange års erfaring innen restaurantdrift i Fredrikstad. Dette er flotte lokaler, og kombinasjon av butikk og restaurant er et godt konsept som gir synergier når det gjelder bruk av råvarene, forteller han.

Behagelig atmosfære for lunsj eller middag i hyggelig og enkel stil.

Alternativt tilbud

Selv tar han med seg 17 års erfaring fra fiskebutikk inn i samarbeidet. De siste ti årene var han hos Fiskeriet på Youngstorget i Oslo.

-Oslo har ikke mange fiskebutikker ut fra innbyggertallet, men vi fylte markedet og etterspørselen. Folk ville ha fersk fisk, og det ble en suksess, fortsetter han. Konseptet med Holwech ligner en del på Fiskeriet, med delt fiskebutikk og restaurant.

-Det er mange som jobber i sentrum, og det skjer noe i området store deler av døgnet. Lunsjtilbudet rundt her er veldig bra, og jeg tror vi kan være et alternativ som lunsjtilbud eller for de som vil ta en tidlig middag.