Med en befolkning på cirka 8,9 millioner mennesker, er Israel et mindre marked enn Sverige. Landet er likevel et viktig sjømatmarked for norske eksportører. Som Norges 18. største marked, er det, i motsetning til mange andre viktige sjømatmarkeder, ikke et transittland, men et land som spiser fisken som importeres.

For mange fremstår kosher som kompliserte regler, og fordyrende om en skal bli sertifisert kosher (se egen forklaring på kosher). For sjømat er reglene relativt enkle, sammenlignet med reglene som gjelder for kjøtt.

En fjerdedel ikke jødiske

Men det er langt fra alle i Israel som utelukkende spiser mat som er kosher. En fjerdedel av befolkningen er ikke-jødisk, og i hovedsak muslimer og kristne. I de fleste byer, og spesielt i den største byen Tel Aviv, er det mange butikker som selger mat som ikke er kosher. Det er også restauranter som for eksempel serverer reker og skalldyr, som i henhold til kosher ikke skal spises.

Landet har også store grupper med arbeidere fra andre land. For to år siden ble det inngått avtale med Kina om import av 20.000 bygningsarbeidere. I landbruket arbeider det, ifølge landets myndigheter, cirka 25.000 thailandske arbeidere. Det finnes også andre store grupper som ikke er bundet til kosherreglene.

Du kan lese mer om dette viktige markedet for norsk sjømat i Kystmagasinet 1. Du kan velge papirutgaven eller vår digitale utgave: https://www.kystmagasinet.no/abonner/