–  EFF stiller ikke krav til hva journalister som reiser med oss på pressereiser eller mottar pressestipend kan/skal skrive eller lage tv-innslag om. Vi går selvsagt heller ikke gjennom stoffet før publisering som en slags godkjenning, sier informasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for Fisk i en kommentar til at det har kommet frem at Direktoratet for Naturforvaltning satte som betingelse at de skulle forhåndsgodkjenne det de definerte som fakta i en dokumentar om laks vist på NRK TV.


( 14.11.2008 )


[raw]

Det er svært vanlig at både myndigheter, departementer og andre offentlige instanser både tilrettelegger og delvis finansierer ulike presseaktiviteter. Dokumentaren ”Laks på rømmen” var femti prosent finansiert av Direktoratet for Naturforvaltning. Onsdag kunne avisa Vårt Land avsløre kontrakten hvor produsentselskapet hadde godtatt at alle fakta i dokumentaren skulle forhåndsgodkjennes av Direktoratet for Naturforvaltning.

Eksportutvalget for Fisk utlyser hvert år fem stipender på 25 000 kroner hver til norske journalister, forteller Chramer. – I tillegg har vi om lag 30 pressereiser hvor vi tar journalister fra markedene ute i verden med til Norge. Antallet journalister som er med oss til Norge varierer fra år til år, men jeg anslår at vi har et sted mellom 150 og 250 journalister på pressereise årlig, sier Chramer.

 

Den DN- sponsede dokumentaren har møtt svært negativ kritikk fra representanter for norsk sjømatindustri. Det er tydelig at det som DN og TV-journalistene har oppfattet som fakta ikke nødvendigvis er det samme som næringen oppfatter som fakta.

[/raw]