DEL

Hermetisert fisk eller fisk på boks har blitt en gourmettrend blant unge portugisere i Lisboa.


( 21.09.2015 )

I den tradisjonelle handlegaten Rua do Arsenal i Lisboa har den nasjonale organisasjon for hermetikk industrien i Portugal (Associacâo Nacional dos Industriais de Conservas de Peixe) åpnet sin egen bransjeforretning for å promotere hermetisert fisk.

Økende trend

Forretningen, som bærer navnet Loja das Conservas, åpnet i august 2013, og tilbyr et bredt utvalg fisk på boks fra 16 av landets produsenter. I tillegg er to nye produsenter på vei inn i butikken. Det forteller daglig leder av forretningen, Sara Costa. De mest populære artene er sardiner og tunfisk, hermetisert i ulike typer olivenolje og gjerne tilsatt løk, hvitløk eller sylteagurk. Også norsk bacalhau finnes hermetisert, og er blitt populær boksmat.

-Dette er blitt en økende trend blant portugisere og vi håper den fortsetter. Hermetisk fisk er både billig og sunn mat, og ikke minst produseres den av lokale råvarer. Her får man mulighet til å smake på ulike produkter, og mange av kundene finner produktene både lettvinte og smakfulle og kommer ofte tilbake sier hun.

HERMETIKK

Produkter fra i alt 18 hermetikk-produsenter er å finne i forretningen i Rua do Arsenal.

Mest eksport

De siste fire, fem årene har interessen for hermetisert fisk økt betraktelig i Portugal, og i løpet av året vil interesseforeningen åpne tre nye mindre slike forretninger i Lisboa, Porto og Algarve. Likevel produseres det meste for eksport, og så mye som 70 prosent av all hermetisert fisk selges enten til USA, Canada, Asia og en rekke afrikanske land.

-Mange av produktene man finner her i butikken er produsert kun for eksport, og selges ingen andre steder i Portugal. Noen av produsentene spesialiserer seg for enkelte markeder, og tilpasser derfor smaken til hvert enkelt marked. De lager også egne etiketter og merker for disse markedene, forteller Costa.

Lang tradisjon

Hermetisering av fisk har en lang og tradisjonsrik historie bak seg i Portugal. Ramirez, som er den eldste og fremdeles blant de ledende hermetikk-fabrikkene i landet, startet opp allerede i 1853. Og som de aller fleste fabrikkene ligger den i nærheten til de viktigste fiskeressursene og fiskerihavnene i de nordlige delene av landet.

-Under andre verdenskrig eksporterte vi store mengder hermetisk fisk til andre europeiske land, og i etterkrigstida opplevde vi en oppgang i markedene for produktene. På 70- og 80-tallet opplevde industrien en tøff periode, spesielt på grunn av revolusjonen på 70-tallet, og interessen for hermetiserte fiskeprodukter var laber. Dessuten endret folks kostvaner seg en del og det kom andre fiskeprodukter på markedet. Produsentene slo seg da sammen i en egen forening som skulle jobbe for å få opp interessen igjen, forteller Costa.

ENESTE

SolePesca er eneste bar og restaurant i Portugal som kun har hermetisert fisk på menyen. Det har gjort den til et populært og trendy sted for de som vil prøve hermetisk gourmet.

Populær bar

Bare et steinkast unna, i den mer berømte gata Rua Nova do Carvalho, ligger den lille baren SolePesca. De startet opp allerede i 2010, og er eneste bar og restaurant i hele Portugal som kun har hermetisert fisk på menyen. Den serveres med olivenolje, brød og salat. Dette er blitt et populært sted for de som vil prøve ut ulike hermetiserte gourmetretter. Utvalget er det ingen ting å si på, over 160 ulike fisk på boks-typer kan man velge mellom. Costa forteller at baren er svært kjent, ikke bare i Portugal, men også blant spanske og franske turister, og har vært en pådriver for at hermetisert fisk er på mote igjen.

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.