Helene (21) har bestemt seg. Hun vil bli styrmann når hun er ferdig med læretiden i fiske og fangst.

-Jeg angrer ikke et sekund på valget jeg har tatt om å bli fisker. Det er en spennende utdanning og man lærer stadig noe nytt, sier Helene Sofie Kleveland (21) fra Alsvåg i Vesterålen. Nå tar hun læretiden om bord på autolinebåten Maja 2.

Frem til midten av januar lå båten på verksted i Svolvær, og ifølge Helene skal de etter planen i gang med vinterfisket etter det. Mens hun ventet på å komme seg på havet igjen har hun jobbet ekstra på coopen på Myre.

Litt gøy må man få lov til å ha det. Praksisen hadde hun om bord på Gadus Njord. FOTO: PRIVAT.

Autolinebåt

Etter at hun var ferdig med VG2 fiske og fangst ved Sortland vgs. i vår fikk hun læreplass om bord på Maja 2, som eies og driftes av Roger Hay og Maja Fiskebåtrederi fra Stamsund. Det var et valg som hun er strålende fornøyd med.

-Vi har fisket en del utenfor Myre og Andenes, og fisket har vært bra. Det har vært spennende og lærerikt å være med på, forteller hun fornøyd.

Hun er en del av mannskapet på fire. De er som regel ute på havet tre dager i strekk, og det kan bli lange og travle dager om bord. Som lærling har hun også en del teoretiske oppgaver som skal leveres inn underveis.

-Jeg har som oftest tid etter hver tur til å sette meg ned å jobbe med oppgavene, ettersom det kan bli rimelig hektisk når vi er ute på fiske.

Det var også mange fine dager langt til havs om vinteren. FOTO: PRIVAT.

Vil bli styrmann

Etter å ha vært i praksis om bord på tråler sist vinter, hadde hun et ønske om også å ta læretiden på trål. Hun fikk hjelp av Opplæringskontoret i Nordre-Nordland (OKNN) til å sende søknader til noen rederier.

-Det var tråler jeg var vant å være med, og har en bror på trål. Så jeg hadde håpet på plass på et slikt fiskefartøy, men jeg var åpen for det meste som ville dukke opp med tanke på læreplass, sier hun.

-Jeg har lyst å se hva som skjer etter læretida. Det virker veldig spennende å jobbe noen år først, og få erfaring. Det er jo et spennende yrke, der man lærer mye hele tiden. Jeg er glad i å lære nye ting, som jeg tar med meg videre i jobben. Det er likevel viktig å sette seg noen mål, sier Helene og legger til at hun ønsker å ta styrmannsutdanning (dekksoffiser) med tiden. Og gjerne få seg jobb som styrmann på tråler.

Mange tøffe tak ombord på en tråler. FOTO: PRIVAT

Teknisk kunnskap

Hun har bodd hele livet i Alsvåg i Vesterålen. Havet og fisket har derfor vært en naturlig del av oppveksten. Fiskeyrket fikk hun inn fra barnsbein av, og var med både bestefaren og faren på fisketurer på sjøen.

-Jeg har bestandig likt havet og fiske, og har hele tiden visst at det er dette jeg også ville holde på med, sier hun.

Veien til lærling i fiske og fangst var for Helene litt annerledes enn for andre lærlinger. Etter grunnskolen gikk hun første året på studiespesialisering, før hun tok Teknologi og industriell produksjon (VG1) og Maritime fag (VG2).

-Det har ikke vært helt bortkastet. Jeg har lært å sveise og dreie, og det er greit med litt teknisk kunnskap også for en fisker, fortsetter hun.

Til tider veldig hektisk i fabrikken om bord. Her fra praksis på trål sist vinter. FOTO: PRIVAT.

Praksistid

Utdanningen innen fiske og fangst tok hun ved Sortland vgs. avdeling Øksnes, og i løpet av skoleåret var hun og klassen ute i praksis på ulike båter. Mange av elever tok praksisen, eller yrkesfaglig fordypning som det egentlig heter, på større fiskebåter eller trålere. Helene forteller hun var heldig og fikk praksis om bord på M/T Gadus Njord. Her jobbet hun i hovedsak i fabrikken og fryseriet. Oppgavene gikk fra å sløye, rense og fryse inn fisk til å prøve seg som lossevakt når de lå ved kai. Hun beskriver arbeidet som både variert og fysisk.

Men på grunn av covid19-situasjonen ble praksisturen kortet ned til kun på tre uker, og ikke fem slik den normalt ville vart.

-Jeg lærte mye på de tre ukene, og det tar jeg med meg videre. Jeg anbefaler absolutt rederiet til de som vil prøve seg ute på tråler. Fantastiske folk og båter, og jeg var veldig glad for å ha vært utplassert i Lerøy Havfisk, forteller Helene.

I fjor høst startet Helene læretiden om bord på autolinebåten Maja 2.

Flere jenter

Av i alt 13 elever i klassen for fiske og fangst var de kun to jenter. Helene forteller at venninnene syntes det var ganske stilig at hun valgte å bli fisker.

-De er glade på mine vegner og at jeg har funnet ut hva jeg vil bli. Men jeg syntes det er for få jenter som vil bli fiskere, og ønsker at flere tar sjansen, sier Helene. Hun synes det er artig å være jente i et mannsdominert yrke, og føler de jentene som er fiskere blir løftet opp og frem av næringen.

-Det er et tøft yrke, men flere jenter velger fiskeriutdanning. Personlig vil jeg anbefale alle jenter som er praktisk anlagt om å søke seg til naturbruk og fiske og fangst, sier hun.