DEL

Optimar AS har hatt egen stand på Conxemar siden etableringen i 1999, og før det og så på World Fishing når de ble arrangert i Vigo. Vi traff CEO Asbjørn Solevågseide på selskapets store stand, sentralt plassert i utstyrshallen. Han forteller at etter noen relativt rolige år, er messen og Spania generelt preget av optimisme og vekst.


( 08.12.2016 )

Optimar AS, med sitt datterselskap Optimar Fodema AS i Vigo, er ingen nykommer i det spanske markedet. De etablerte seg i landet alt i 1990, etter at Spania stilte krav til lokal tilhørighet for de som skulle levere utstyr til fiskefartøy bygget for Russiske redere. Optimar AS bestemte seg da for å bygge en egen fabrikk, hvor det nå foregår produksjon av ulikt prosessutstyr til foredlingsanlegg for både om bord produksjon og landproduksjon. Selskapet har i dag 50 ansatte.

Det meste i Optimar AS handler om fisk, men den spanske datteren er også leverandør av utstyr til annen industri i Spania. Solevågseide nevner i den forbindelse at de nylig har signert ordrer for 40 millioner kroner, blant annet en stor ordre for innfrysing av gris til selskapet Campofrio. Optimar Fodema produserer også utstyr for leveranser til andre land, og de opplever for tiden god ordretilgang og har høy aktivitet ved fabrikken i Vigo. Lederen var eneste norske representanten på selskapets stand på Conxemar, men han hadde med seg fire-fem dyktige medarbeidere fra datterselskapet i Vigo.

Asbjørn Solevågseide trekker også frem hovedselskapet i Norge, som går godt og som for kort tid siden het OptimarStette, men som nå er omdøpt til Optimar AS. Konstellasjonen med Stette og siden oppkjøpet av Seaside har vært en stor suksess, forteller lederen, ikke minst når det gjelder kombinasjonen av ingeniørstyrker og teknologiløsninger ved sammenslåingene. Solevågseide trekker også frem Seaside sine løsninger når det gjelder laks, ikke minst deres bedøvingsroboter.

-Vi blir stadig større når det gjelder ulike løsninger til lakseindustrien, og denne næringen er et satsningsområde for oss, sier Asbjørn Solevågseide. Han legger til at konsernet nå omsetter for over 500 millioner kroner, at de teller 250 ansatte og at aktiviteten går bra, både i henhold til budsjett og omsetning. Bunnlinjen utvikler seg også positiv. Pelagisk sektor ligger for tiden litt nede, men lederen ser et potensielt løft og en spennende fremtidig utvikling på dette området i forbindelse med kvoteøkninger på pelagiske arter som sild, makrell og lodde for neste år; samt at de har noen spennende nye løsninger for bransjen.

Det er for øvrig ikke bare i Spania Optimar har egen avdeling. I fjor ble selskapet Optimar US i Seattle i etablert med to ansatte. I dag har de egen fabrikk i byen og 20 ansatte som står for produksjon, montering, oppfølging og service til kunder i USA. I følge lederen skjer det mye spennende på andre siden av Atlanteren, og de har allerede halt i land en rekke ordrer. Solevågseide trekker også frem moderselskapet i Norge og den viktige næringsklyngen på Sunnmøre som de er en del av, og som er en av de sterkeste maritime klyngene i Norge.

-Skal man ut å konkurrere internasjonalt er en slik klynge uvurderlig, slår Asbjørn Solevågseide fast. Han legger til viktigheten av at politikerne forstår dette med klynger og at forholdene legges til rette for videre utvikling av næringslivet i ulike deler av Norge.

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.