KOLVEREID: Marin Design opplever økt etterspørsel etter deres design og tjenester. Nå har de benyttet koronapandemien til å effektivisere sine digitale verktøy.

Siden starten i 2006 har Marin Design blitt en av markedets ledende designere og utviklere av tekniske løsninger for fartøyer. Fartøyer langs hele kysten bærer designet til Kolvereid-bedriften, og porteføljen til selskapet inneholder alt fra fleksible fiskefartøy og servicefartøy til oppdrettsnæringen til ferger, slepebåter og lastefartøy.

Godt lokalisert

Med sitt hovedkontor på Kolvereid er selskapet godt lokalisert i forhold til en stor lokal maritim industri. Skipsbyggere, som Viknaslipen, Båt og Motorservice, Folla Maritime Service AS og Moen Marin, er blant deres fremste lokale samarbeidspartnere. Et av deres siste prosjekter, som er under bygging hos Viknaslipen, er fiskebåten Havbåra. Den 19 meter store båten skal stå klar i mars i år. Rekken av fiskefartøyer fra selskapet de siste årene inneholder fartøyer som blant annet Sara Karin, Angelsen Senior, Leif Helge, Setter og Mjåsund.

Selskapets brede erfaring for spesialdesign av fartøyer til ulike bruksområder innen fiskeri, oppdrett og slepeoppdrag, gjør deres båtdesign trendy i markedet. Gode og innovative design av miljøriktige fartøy og funksjonelle løsninger har gjort Marin Design populær blant båtkjøpere, rederier og skipsverft. Dette er særlig fremtredende innen segmentene fiskebåt og servicebåt, hvor de har et fartøyspekter mellom 10 og 40 meter.

Ønsker og bruksnivå -Vi har fra tidlig i prosessen god dialog med kundene om deres ønsker, bruksnivå og utrustning av fartøyet. Og vi ser at noen tenker litt annerledes og ønsker en såkalt kombinasjonsdrift, mellom fiske og serviceoppdrag for oppdrett, for å optimalisere for mest mulig økonomisk drift. Da stilles det andre krav til bredde og stabilitet, forteller Per Ole Holm, skipsingeniør hos Marin Design.

Økt oppdragsmengde og etterspørsel etter deres design har gjort at de på noen få år har doblet omsetningen. Noe som igjen har gjort at de har ansatt flere skipsingeniører og tekniske tegnere, og i dag teller de 16 ansatte.

Samarbeidsprosjekt

Selskapet dekker alle deler av designprosessen, fra skrogutforming, arrangement, innredning, maskin, utstyr og produksjonsdokumentasjon av alle typer fartøyer, og de er i tillegg kvalifisert til sertifisering av dekkskraner. Marin Design inngikk i mai i fjor et samarbeidprosjekt med det nordisk-britiske selskapet Symmetri AS, som tilbyr skreddersydde CAD-løsninger for flere bransjer. Når dette er på plass vil det både bety en effektivisering og en kvalitetsheving.

Marin Design og verftsindustrien har gjennom flere år benyttet seg av 3Dløsninger i sitt designarbeid. Men det har manglet løsninger for å forene alle funksjoner i prosessen, fra presentasjon, utvikling av skrog og rørsystemer til dokumentasjon og kontraktsdokumenter.

Alle verktøyene finnes, og Marin Design har alle lisenser og programvarer som er nødvendig. Nå handler det om å få disse til å snakke sammen. Metodene er tatt i bruk blant arkitektog byggebransjen, og nå skal den tilpasses den maritime bransjen.

Gevinst

De ansatte hos Marin Design har siden mai gjennomgått workshop med Symmetri, og det ferdige resultatet ble tatt i bruk i høst. Når det gjelder gevinsten gjennom effektivisering, vil den komme allerede ved design av første fartøy. Prosjektet ble finansiert gjennom midler fra Trøndelag fylkeskommune, som åpnet opp for søknader fra bedrifter som ble rammet under koronapandemien.

Fakta marine design As:

Etablert i Kolvereid, 2006. Design, detaljprosjektering og dokumentasjon av en rekke ulike typer fartøyer.

Daglig leder: Ole Andreas Holm
Omsetning: 15,4 mill kr (2019)
Antall ansatte: 16
Eiere: SA-To Holding AS (86,364 %), Bukser og Berging AS (9,091 %) og Audun Hopen (4,545 %)