Akkurat som for en god vin, setter sesongens vær og vind sitt preg på tørrfisken. Årets tørrfisk preges av en tidvis kald vinter. Markedet har allerede uttrykt begeistring for smaken.


( 17.09.2013 )


[raw]

Årets tørrfisk har blitt presentert av  Norges sjømatråd under to godt besøkte arrangementer. I Oslo, og deretter for aller første gang i Bergen.

 

– Tørrfisk er ikke bare en historisk råvare, den er også noe av det beste og mest eksklusive vi har. Derfor ønsker vi å bevisstgjøre også konsumentene i Norge om dette. Ved å invitere journalister, kokker og matbloggere bidrar vi til inspirasjon, sier Lisbeth Bjørvig Hansen, Sjømatrådets markedssjef for Norge.

 

«Årgangstørrfisk»

Kjøkkensjef Gunnar Jensen hos Vertshuset Skarven i Tromsø, er blant dem som lenge har latt seg inspirere.

 

– Min drøm er at vi lagrer de beste årgangene av tørrfisken, og tar den frem til helt spesielle anledninger. Slik kan vi også prise tørrfisken enda mer eksklusivt, sier Jensen hos Vertshuset Skarven.

 

Lisbeth Bergh Hansen i Norges sjømatråd synes tanken er spennende.

 

– Vi har verdens beste kompetanse på tørrfisk. Som de beste vinprodusentene, har norske tørrfiskprodusenter lært seg naturens luner og hvordan utnytte dem. Derfor er kvaliteten alltid høy, selv om sesongene varierer, sier markedssjefen.

 

Ingen like årganger

Ansgar Pedersen i Glea AS er en av landets mest rutinerte tørrfiskvrakere. Han forteller om utfordringer hvert eneste år.

 

– Selv har jeg vraket tørrfisk i 35 år, ikke to sesonger har vært like, sier han.

 

Årets sesong begynte fint. Perfekt havtemperatur og luftfuktighet gjorde tørkeforholdene på land optimale ved henging. Så slo en kuldeperiode til. Og utfordret produsentene.

– Fra 10. mars til slutten av måneden i år hadde vi en perfekt periode for henging med mye sol, men det er et balansepunkt. Det må heller ikke bli for tørt, forteller Pedersen.

 

Lidenskap som vil vokse

Kjøkkensjef Gunnar Jensen er sikker på at interessen for tørrfisken vil vokse i matfatet, også i Norge.

 

– Tørrfisk er lidenskap og nærhet til naturen. Tilberedingen har skjedd gjennom mange måneder: Fra den tas opp av havet, gjennom tørking og vraking – før den til slutt serveres. Du kan trygt sammenligne den med vin, sier Jensen.

 

Fra det viktigste markedet, Italia, har det allerede kommet svært gode tilbakemeldinger. Italienerne elsker norsk tørrfisk, 70 prosent av all norsk tørrfisk eksporteres til Italia. Men også der er smaken forskjellig.

 

– Den tynne tørrfisken går til Nord-Italia, mens den tykke går til sør, sier tørrfiskvraker Ansgar Pedersen.

 

Ryggen mot sørvest

Mellom 12 000 – 18 000 tonn tørrfisk henges årlig i Lofoten. Torsken henges akkurat som man gjorde for 1000 år siden. Et perfekt resultat krever mye sol og mye lys. For at regnet ikke skal komme inn i buken på fisken, henges den med ryggen mot sørvest. Smaken begeistrer fortsatt over store deler av verden. Her hjemme finnes tørrfisk som et skinn- og beinfritt produkt, og stadig mer tilgjengelig bade på restauranter og i dagligvarebutikker.

[/raw]