Hjem Nyheter Norsk laks feirer 30 år i Japan

Norsk laks feirer 30 år i Japan

– Norsk laks kom til Japan for 30 år siden. Da var det knapt en nordmann som hadde smakt sushi. I dag er det laks på over halvparten av sushien som serveres verden rundt. Dette viser sjømatnæringens evne til innovasjon og nytenkning, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (foto fra VM i sushi).


( 26.11.2015 )


I dag ble 30 år med sjømatsamarbeid markert med VM i sushi: Global Sushi Challenge. Kokker fra 14 land er samlet til historiens første store sushikokk-konkurranse. Finalen fant sted i Tokyo.

– Dette er et lykkelig ekteskap mellom en norsk råvare og japansk kokkekunst. Sushi bringer det beste ut av norsk laks, samtidig som laksen har gjort det mulig å tilby sushi i land med lite tilgang på egen fersk fisk, sier Aspaker.

Konkurransen arrangeres av Sjømatrådet og World Sushi Skills Institute, verdens fremste kompetansemiljø på sushi.

Samarbeidet mellom Norge og Japan begynte i 1985. Da reiste en norsk delegasjon bestående av daværende fiskeriminister Thor Listau og representanter fra forvaltning, myndigheter, forskning og næring til Japan. De reiste for å se hvordan det japanske markedet kunne utvikle seg til å bli et godt sjømatmarked for Norge.

Denne turen ble starten på Prosjekt Japan, som ble etablert i 1985. Målet var å doble eksporten fra Norge til Japan i løpet av en fireårsperiode. Resultatet ble en vekst på 260 prosent. I 2014 satt norsk lakseeksport tidenes rekord med en verdi på 1,7 milliarder kroner.