DEL

Kystmagasinet 2.13: Ifølge Helsedirektoratet spiser nordmenn 34 kilo fisk per person årlig. Det er grunn til å tro at vi snakker rund vekt, noe som bringer det som passerer gapet til maks 25 kilo. Samtidig svelger vi unna mer og mer kjøtt, for ikke å snakke om lite helseriktige kjøttfarseprodukter og poteter fritert i olje.


( 15.04.2013 )

[raw]

Sushibølgen sies å ha økt forbruket litt de siste årene. Flott er det at også unge kaster seg på en trend og spiser sushi. Men det bør vel bemerkes at sushi betyr ris, – og at fisken som ligger på eller i sushi sjelden utgjør mer enn det som normalt ville vært mengden i en forrett.

 

Er det virkelig så merkelig at nordmenn spiser mindre fisk. I denne utgaven forteller en fisker fra Nord-Trøndelag, som nettopp har satset en del titalls millioner på nytt fiskefartøy, at han av prinsipp ikke kjøper oppdrettslaks. Det skyldes verken frykt for at laksen skal være full av medisiner eller være en trussel mot villaksen. Det skyldes rett og slett at han er forbannet på at det er laks opp, laks ned og laks i mente, eller hvordan dette sies. Fisken han leverer har blitt et stebarn hos Norges sjømatråd.

 

Fiskeren har investert millioner i å kunne levere fersk kvalitetsfisk, torsk, sei, makrell, sild og annet han måtte fiske. Men denne fisken kommer i skyggen av laksen. Sjømatrådet skinner av laksekroner, og tror at veien mot sunnhet er å få nordmenn til å spise laks.

 

Norsk reiselivsnæring har måttet skjerpe seg. Det var flere år hvor busslastene med utenlandske turister ble fôret med kokt laks, poteter og agurksalat tre – fire ganger i uka. Selv dro jeg på fjellet, og ble servert laks på en turisthytte som ligger ved ett av Norges beste ørretvann. En stor skam!
Laks er god fisk. Men det er lov å bli lei laks her, laks der og laks over alt.

 

Gi meg en god seibiff, en stekt flyndrefilet, gravet kveite, lettsaltet torsk, eller kokt fersk for den saks skyld, saltet uer, pannestekt makrellfilet, eller marinert sild til forrett. Plassen på denne siden tillater meg ikke å la fantasien gå løpsk. Men gi meg for Guds skyld ikke mer laks. Jeg har opptil flere kilo i dypfryseren…. Håper jeg spiser denne før den harskner. Det var i gamle dager at fattige gårdsarbeidere ble fôret med laks. Nå er laksen igjen på vei til å bli fattigmannskost. En flott fisk med uanede bruksmuligheter er gjort om til ”billig kneipbrød” og lokkemat i supermarkedene.

 

Skulle jeg bare spise lammekjøtt, eller bare norsk ku hver dag, hadde jeg kanskje blitt vegetar, eller jeg hadde priset laksen som en god avveksling. Skal fiskeforbruket opp er det flere ting som må gjøres. Salg av fisk, gjerne fra kaikanten, må fremmes, ikke kriminaliseres. Lær ungene allerede i skolen å skjære filet. Forsyn skolene med gratis sei eller makrell.

 

Og så må noen hviske Norges sjømatråd i ørene, at stebarna, torsk, sei, lyr, lange, brosme, makrell, sild, rødspette, kveite, steinbit og mange flere også trenger kjærlig omsorg. Ikke bare litt for at stemoren skal virke omsorgsfull. Men fordi kjærligheten kan gi bedre helse for det norske folk. Nå er bare fiskeforbruket i sjømatnasjonen Norge pinlig, – noe vi ikke bør fortelle om utenfor våre grenser. Hvorfor spiser vi ikke egen fisk!

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.