DEL

Sushi og sashimi fordrer topp kvalitet filet som råstoff. Norsk makrell er regnet som den beste makrellen for bruk til sushi og sashimi. Økende produksjon i blant Thailand medfører også en utfordring med hensyn til bruk av avkapp. Et thailandsk selskap har valgt å selge dette i familiepakninger.


( 10.03.2011 )

[raw]

I Thailand brukes makrell og annen pelagisk fisk med høyt fettinnhold ofte som smakstilsetning i ulike retter. Indisk makrell kjøpes ferdig stimet. Den grilles og spist sammen med chilli, eller den stimte makrellen lages til farse og blandes i ulike retter for å gi smak. Nå har avkapp av atlantisk makrell kommet på markedet som en konkurrent.

 

Tradisjonelt har norsk makrell blitt solgt ferdig grillet i butikker og på markeder, samt til en viss grad som tint fisk i fiskediskene i supermarkeder. De siste årene har atlantisk makrell blitt fortrengt av rimeligere Stillehavsmakrell. Stillehavsmakrell importert fra Kina, Japan, Sør-Korea og Taiwan er billigere og derfor lettere å selge.  Men økende konsum av sushi og sashimi har nå positiv innvirkning på makrelleksporten til Thailand. Norge er klart størst på atlantisk makrell.

 

De siste årene har salget av sushi og sashimi eksplodert. Sushi selges nå i egne ”sushi-disker” i supermarkeder og på stadig flere restauranter. Makrell brukes til både sushi og sashimi. For å lage sashimi blir det brukt stykker av makrellfilet. Filet skjæres tvers over i tynne skiver. Er makrellfilet ikke bred nok skjæres det litt på skrå for å få store nok biter. Haledelen av fileten blir for liten og tynn til at det lar seg gjøre å skjære passende til sushistykker.

 

Bright Sea Co., Ltd som har et stort produksjonsanlegg i Samutsakorn sør for Bangkok har funnet et marked fra avkapp fra makrell. Berdriften er primært en eksportør av foredlet fisk og skalldyr, men distribuerer også produkter innenlands. Omsetningen er på nærmere 100 millioner kroner årlig. Avkapp fra makrell kunne de solgt som råstoff til fiskemel, fiskesaus og annet. Istedenfor er det nå å finne i frysediskene til flere supermarkedskjeder. Halebitene selges singelfrosset i familiepakninger på femhundre gram. Prisen er rundt 18 kroner per pakke.

 

Thailand importerte i fjor 2042 tonn makrell til 14,65 kroner per kilo. I 2009 var importen 1465 tonn til 12,11 kroner per kilo. Både i 2008 og 2009 var andelen av G6 liten. Henholdsvis 50 tonn i fjor og 90 tonn året før. I fjor betalte thailandske importører i snitt 3,80 kroner mer per kilo for makrell under 600 gram enn snittet for den totale eksporten. Det tyder på at thailandske importører er opptatt en spesiell størrelse og kvalitet.

 

De siste årene har norske eksportører slitt i det thailandske markedet, etter en gullalder for rundt ti år siden. I 2001 var importen av norsk makrell 9960 tonn. De siste tre årene har den ligget på 2350 til 3150 tonn, ifølge thailandsk importstatistikk. Tallene avviker litt fra norske eksporttall. Hovedårsaken er at eksport i desember først registreres i Thailand det påfølgende år.
Hovedårsaken til tilbakegangen har vært priskonkurranse med Stillehavsmakrell. Nå øker importen av norsk makrell litt. Det skyldes delvis mindre tilgjengelighet av rimelig Stillehavsmakrell, men i første rekke økt etterspørsel etter atlantisk makrell til produksjon av sushi og sashimi.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.