Norwegian Electric Systems egenutviklede broløsning, RAVEN INS®, er nå typegodkjent av DNV GL. Den integrerte broen gir enklere og mer fleksibel bruk, økt driftssikkerhet og er en solid plattform for fremtidens digitale og grønne revolusjon til sjøs.

RAVEN INS® (Integrated Navigation System) har fått den første typegodkjenningen i verden for en broløsning der man har utviklet et felles datasystem for broen i stedet for å sy sammen ulike programvarer.

Daglig leder i Norwegian Electric Systems (NES), Johannes Tveit, sammenligner dette med at folk før hadde kalkulator, fotoalbum og telefonkatalog, nå er alt samlet i smart-telefonen.

-Med Raven INS er ulike program for kart, ruteplanlegging, radar, autopilot, trackpilot og så videre samlet i et helhetlig program og en bro med alt av software, hardware og integrert operatørstol. Det gjør broen enklere å bruke og det gir økt driftssikkerhet.

Enkel bruk og sikker drift

Med RAVEN INS® kan brukerne enkelt tilpasse skjermer og skjermbilder etter behov.

-Vi kan skreddersy broen etter type båt og hvilke operasjoner som skal utføres. Du kan også med et enkelt tastetrykk veksle mellom ulike operasjoner; om du er på transportetappe, om du skal inn til en havn eller om du ligger ved for eksempel et vindmøllefelt.

Svein Ove Farstad, general manager Sales i NES, løfter i tillegg frem at den PCog nettverksbaserte løsningen øker sikkerheten.

RAVEN INS® gir mangedoblet redundans. Om en skjerm eller PC faller ut, tar andre over.

R&D og Salgsteamet fra NES var representert ved Safety At Sea Award i London in 2019, der RAVEN INS® var en av finalistene i kategorien “Best emerging safety solution”. På bildet fra venstre: Svein Ove Farstad – General Manager Sales & Marketing, Tore Havsø – Product Manager Navigation & Vessel Control Systems, Håvard Hellvik – Software Architect, Geir Lyngheim Olsen – Test Engineer og Ole Georg Rørhus – R&D Manager. Foto: Norwegian Electric Systems

Fremtidsløsning

PCog nettverksløsningen gir også sikkerhet for tilpasning til fremtidens krav og behov. I det egenutviklede, helhetlige systemet er det gjort klart for å utvide med nye funksjoner.

-Etter hvert som man ser behovene og teknologien utvikler seg, kan bruken av broen utvides med flere funksjoner. Det kan være løsninger for alarmovervåking av maskineri, thruster-kontroll og dynamisk posisjonering, eller mindre system som lanternekontroller.

I tillegg gjør nettløsningen at RAVEN INS® er forberedt for samhandling med land når det gjelder datafangst og fjernovervåking.

-Dette er et viktig element i utviklingen mot mer automatisering og autonome skip. RAVEN INS®er tilrettelagt for utvidet brukerog operasjonsstøtte. Og en digital tvilling er alt på plass i systemet, og gir mulighet til fjern-opplæring der mannskapet kan sitte hjemme med PC-en på fanget og få opplæring og trening.

Smart og sikkert

Daglig leder i NES, Johannes Tveit, sier RAVEN INS® er resultatet av en avgjørende strategisk satsing innen digitalisering og autonomi der hardt arbeid fra eget utviklingsmiljø er kombinert med innspill fra erfarne kapteiner.

-Nå gleder vi oss over å kunne tilby kundene våre et smart, sikkert og fremtidsrettet system for navigasjon og operasjon.

Den nye RAVEN INS® er allerede solgt til flere kunder, og den første broen blir tatt i bruk i løpet av året.