Kystmagasinet 7.14: Vi møtte administrerende direktør Trond Strømmen fra Furuno Norge på den store shippingmessen SMM i Hamburg i september. Der var han og tre andre fra den norske avdelingen i full sving med å presentere nyheter på den store internasjonale Furuno-standen. Et av de nye produktene som ble lansert var den nye isradaren FICE-100, som det er store forventninger til.


( 14.11.2014 )


FAR-3000_left

Den nye navigasjonsradaren FAR-3000.

 

Dette er en helt ny radar som viser is og oljesøl på en utmerket måte. Den gjør det enklere for fartøy å finne tilbake til gamle isråker, i for eksempel i Østersjøen, som kan være et problem enkelte vintre. Men dette er også en svært aktuell radar for fartøy som opererer nord i Barentshavet og ved Svalbard. Det gjelder selvsagt også fiskefartøy.

VOYAGER_right

 

Den nye broløsningen fra Furuno.

 

 

Nyheten kan også detektere små isfjell. Det kunne man for så vidt på andre radarer også, men denne modellen er optimalisert for å gjøre dette enda bedre, forteller Strømmen. FICE-100 ser også oljesøl, og det er mulig å sette inn en enhet i prosesseringsenheten for rådata på en vanlig radar og få oljesølfunksjonen. Med den ser man belter av oljesøl, noe som er mulig blant annet fordi bølgene oppfører seg annerledes når det er olje på havoverflaten.

 

-Vi prøver også å kombinere oljeradar med våre termiske kameraer. Disse kan integreres i radaren, og gjelder både for is og olje. Det eneste man trenger er å installere en ny prosessor og mus med rulleball. Man trenger selvsagt egen skjerm, og Furuno har en helt ny tilpasset for dette, opplyser Trond Strømmen.

FMD-3300_left

 

Den nye ECDIS (Elektrisk Kartdisplay og Informasjonssystem) fra Furuno, som leveres både med 19 og 23,1 tommers LCD skjerm. Nyheten benytter blant annet en nyskapende diagram-tegningsmotor som øyeblikkelig leverer karttegning med sømløs zooming og panorering, noe som gjør ECDIS-operasjonen helt stress-fri.

 

Han legger til at de også har en helt ny broløsning som presenteres på messen, og en ny navigasjonsradar FAR-3000 serien (kart og radar sammen). Denne gjør det enklere å skille ut støy fra virkelige ekko. Når det gjelder den nye radarserien har man flyttet prosesseringen opp i antennen, noe som gir mindre tap i overføringen av data. Det gir også enklere installasjon og reduserte vedlikeholdskostnader, slår direktøren fast til slutt.

 

Andre nyheter fra Furuno:

 

TECDIS-2424

 

TECDIS-2424-front

En helt ny kompakt ECDIS med 24 toms wide screen skjerm og prosessor i en og samme enhet. Den nye ECDIS’en har selvfølgelig den samme enkle betjeningen som sin storebror T-2138. Økt sikkerhet har i den senere tid satt mere fokus på viktigheten av å ha oppdaterte kart. Med TECDIS og abonnement på kart er man alltid oppdatert med de nyeste kartene. T-2424 har en enkel og sikker ruteplanleggings funksjon samt muligheter for væroverlay.

 

WASSP multistråle ekklodd

 

WASSP

WASSP 5230 er et helt nytt multistråle ekkolodd for kartlegging av bunn og detektering av fisk. Bunnen og fisk registreres i en 120 graders vifte ved hjelp av 112 stråler. Dette gir et raskt og oversiktlig bilde av bunnens beskaffenhet og hardhet noe som spesielt viktig vedbunntråling samt garn og linefiske. Fisk som står i vannsøylen vil også bli registrert og kan vises i 2D eller 3D. WASSP er selvfølgelig også ypperlig til bunnoppmåling

 

FSV-85

Furunos nye mellomfrekvens sonar har fått ny prosessor og beamforming, noe som gir nye muligheter og bedre skilleevne nært bunn. Toskjermsløsningen gir muligheter for å gå med forskjellige rekkevidde, «tilt» og «gain» på to forskjellige skjermer, eller vertikalsnitt på skjerm nummer to. Det er nesten som å ha to sonarer. Strålen er selvfølgelig stabilisert i alle retninger (heave, pitch og roll).