Frøybas AS i Kalvåg i Bremanger bygger ny not- og snurrevadbåt. Den blir tretten meter og har blitt forlenget med to meter midt i byggeprosessen.

Frøybas AS skulle først bygge en kombinert not og garnbåt med lengde elleve meter. Mist i byggeprosjektet endret de mening og plusset på et par meter i lengde.

Skal en bygge en sjark, eller mindre fiskebåt om en vil, er 11 meter en fin lengde og største lengde i sin gruppe for garnbåter. Men skal den brukes til not og snurrevad er det mulig innenfor kvotereglene å bygge 13 meter, moe som ikke minst gir bedre stabilitet og arbeidsforhold.

I april i fjor bestilte Frøybas AS i Kalvåg i Sogn og Fjordane en sjark med lengde på 11 meter og bredde på 5,3 meter, med skrog og overbygg i aluminium. Båten var tegnet av GS Design på Sotra i Hordaland. Skroget skulle bygges ved finske Weldmec Marine sin avdeling i Latvia, for så å skulle utrustes ved Martec AS på Sotra.

Plusset på to meter
Nesten ett år etter at fartøyet bar bestilt søkte rederiet Fiskeridirektoratet om tillatelse til å øke lengden på nybygget til 12,99 meter.

Her bygges skroget til Frøyhav ved Veldmec Marine sin avdeling i Latvia. Foto Martec.
Utstyrt med kraner og vinsjer, og en Yanmar 6CXBM med ytelse på 400 hk og ZF2816IV gir var prisen på nybygget med 11 meters lengde svært konkurransedyktige 8,6 millioner kroner. Daglig leder Gisle Johnsen i Martec ønsker ikke å opplyse hvor mye fartøyets pris blir etter forlengelsen.

Frøybas solgt
Fartøyet Frøybas som det opprinnelig ble søkt om å skifte ut, ble i desember solgt til Vibeke Helen AS på Byrknesøy i Sogn og Fjordane. Frøybas er 27,3 meter lang, 7,5 meter bred og bygget i 2001 og ombygget i 2007. Det var med andre ord et stort fartøy som skulle skiftes ut med nybygg på 11 meter.

Slik ser det nye notfartøyet ut på GA-tegningene.. Tegninger GS Design.

Frøyhav solgt
Mens en ventet på å få levert nybygget fra Martec AS ble det innvilget tillatelse etter nybyggingsordningen til å bruke fartøyet Frøyhav til å fiske kvotene til Frøybas. Dette fartøyet fikk rederiet overlevet høsten 2015 fra Skogsøy Båt AS.

Leppefiskbåt til 2,6 millioner

Det nesten nye fartøyet fra Skogsøy Båt AS som fikk navnet Frøyhav, ble allerede 1. mai i år solgt til Ny-Viking as på Smøla i Møre og Romsdal. Det har og har nå fått navnet Ny-Viking. Dette fartøyet har en lengde på 14,95 meter og bredde på 6,50 meter. Kvoter er nå samlet på ex.Frøyhav, og det er gitt tillatelse i henhold til nybyggingsordningen til at Ny-Viking kan brukes til å fiske alle kvoter Frøybas AS har på nybygget.