Senegals fiskeriminister Haïdar el Ali er svært kritisk til at ulike land lar deres enorme pelagiske trålere fiske utenfor Afrika.

Trålerne har en fangstkapasitet som gjør at en enkelt tråler kan ta like mye fisk i løpet av ett døgn som lokale kystfiskere fisker på ett år. Trålerne ødelegger livsgrunnlaget for lokale fiskere. Når disse står uten inntekter kommer de samme landene med matvarehjelp til disse.

 

– Gigantiske skip som Kiyevska Rus, som vi for øyeblikket etterforsker for ulovlig fiske, tar store mengder med liten pelagisk fisk som brukes til produksjon av fiskemel som igjen blir dyrefôr, sier Haïdar el Ali. Han peker spesielt på land som Russland, Ukraina, Korea og Spania som ansvarlige for å ødelegge fiskeressurser, samtidig som de gir hjelp til Senegal.

 

El Ali ble kjent da han tidligere i år fikk den120 meter lange russiske tråleren Oleg Naydenov oppbragt og holdt tilbake i Dakar i tre uker. Senegal har en kystline på 700 kilometer, og to millioner mennesker har fiske som levegrunnlag.

 

– Ukrainske Kiyevska Rus går inn og ut av våre farvann. Fartøyet har en lastekapasitet på 3.000 tonn. Senegalesisk lov begrenser boten et fartøy kan gis, til cirka 400.000 dollar. Nå vil jeg få endret loven slik at vi kan fengsle kapteinene og konfiskere skipene, sier El Ali.