Morpols datterselskap sliter med å få slept 12 laksemerder med 1000 tonn laks til lands. Sist uke kunne Kystmagasinet fortelle at et helt anlegg med 12 merder hadde slitt seg i en av julestormene og drevet til havs øst for Shetland.


( 10.01.2012 )


[raw]

Merdene er funnet av et fly, og en dansk slepebåt tok merdene på slep. Da merdene ble funnet hadde de drevet nesten 150kilometer øst av Shetland. Det er nesten halvveis over Nordsjøen i retning Norge. På det korteste er avstanden mellom Norge og Shetland 295 kilometer.

Etter å ha blitt slept rundt femti kilometer mot land med en fart på en halv knop i timen slet slepet seg. Sent tirsdag ettermiddag opplyser Shetland News at merdene vil bli koblet fra hverandre og slept inn til land av fire båter som deltar i redningsoperasjonen.

Det er forventet at mye av laksen er død. Bare to av merdene er sunket ned. Disse holdes nå flytende ved at de er fortøyd til andre merder. At bare to merder er sunket ned kan tyde på at en hel del av laksen fortsatt lever. Merdene som er 30 meter i diameter inneholder hver nærmere hundre tonn laks.

Morpol som er registrert på Oslo Børs har fortsatt ikke opplyst noe om det alvorlige uhellet på sine nettsider. Selskapet sliter for øyeblikk med stor gjennomtrekk i ledelsen. I desember trakk selskapets finansdirektør seg etter svært kort tid i stillingen. Denne uka trakk også selskapets styreleder seg.

Les også: 1000 tonn laks forsvant til havs 

[/raw]