Årets krillfiske i Sørishavet er det nest største siden krillfisket begynte for alvor tidlig på 1990-tallet. Det er fremdeles Norge som fisker mest krill, men nykommer Kina har åttedoblet fangsten siden i fjor.


[raw]

Krill finnes både på den sørlige og nordlige halvkule. Fisket av antarktisk krill skjer bare i noen få sektorer i Sørishavet.

 

Årets krillfangst er på rett under 180 000 tonn, vel 30 000 tonn lavere enn fjorårets rekordfangst på 211 000 tonn. Norge er med sine tre krillfartøy den desidert største aktøren og står for 103 000 tonn av fangsten (120 000 tonn i fjor). Etter Norge er det Sør-Korea og Japan som fisker mest krill.

 

Kina var med i fisket for første gang i fjor. Da fisket de 2000 tonn. I år endte fangsten på 16 000 tonn. Kineserne tar mål av seg å bli en krillnasjon, så det er ventet at fisket vil øke ytterligere i årene som kommer.
Kineserne bruker i hovedsak den svært næringsrike krillen til menneskemat. De øvrige nasjonene lager mel og olje av krillen. Oljen og melet går til fiskefôr, kosttilskudd, kosmetikk og utvikling av medisiner.

 

Det er usikkert hvor mye krill som finnes i Sørishavet, og fisket er underlagt strenge restriksjoner. I dag er det en grense for krillfisket på 620 000 tonn. Potensialet i fisket regnes som stort; målinger antyder en mulig kvote på mellom fem og seks millioner tonn. Mer forskning er imidlertid nødvendig før kvoten kan oppjusteres.

 

Norge og Kina samarbeider om et femårig prosjekt i krillfiskeområdet rundt South Orkney Islands. På årlige tokt blir det samlet inn forskningsdata om krill samt pingviner og sel som lever av krill.

 

[/raw]