DEL

Norges Sjømatråd sin utsending til Spania på snart fjerde året, Hildegunn Fure Osmundsvåg, har vært på Conxemar tidligere. Hun synes messen er preget av en hyggelig og god atmosfære, og hun synes det er flott at norske selskap er ønsket til messen.


( 08.12.2016 )

-Jeg tror Norge har vært savnet på messen i Vigo. Det er viktig at vi er her med stand, i og med at det spanske markedet tross alt var det syvende viktigste markedet for norsk sjømat i 2015. Det er første gang i år at Norge har en norsk paviljong, men det blir nok sikkert ikke siste gang tatt i betraktning de gode tilbakemeldingene vi har fått fra eksportørene, smiler hun.

I det siste har imidlertid lakseeksporten gått litt ned, noe Hildegunn tror har med den høye prisen og tilgang å gjøre. Mye av fisken som selges i Spania ligger i store ferskvaredisker i butikkene, og da er det enkelt for selger å bytte ut laks med andre fiskeprodukter, mener utsendingen fra Norge.

Hun snakker også om salget av norsk hvitfisk til Spania, som går veldig bra. Det gjelder ikke minst fersk torsk. Norge har en markedsandel på rundt 90 prosent av all fersk torsk som importeres til Spania. Markedsandelen når de gjelder saltfisk har gått litt ned, men bortfallet er erstattet med fersk fisk. Det er også stor etterspørsel i Spania etter andre arter som breiflabb og lysing, forteller Hildegunn Fure Osmundsvåg.

-Spanjolene er et fiskeelskende folk som spiser rundt 42 kilo sjømat i året, som er det nest største konsumet i Europa etter Portugal. Norge leverer litt lysing, og den er av god kvalitet og etterspørres av spanjolene. Det samme gjelder breiflabb. En del kongekrabbe selges til markedet, men vi kunne sannsynligvis ha solgt mye mer til HoReCa her i Spania. Det samme gjelder pelagiske arter og hyse, mener Sjømatrådet sin utsending til Spania.

Hun registrerer at de viktigste norske lakseaktørene er på Conxemar, og hun mener at det er viktig at disse er til stede på denne type arrangement, i og med at konsumet av laks i Spania er redusert med 28 prosent bare det siste året.

-De store innkjøperne er i dag redde for å brenne inne med en såpass dyr fisk. Vi ser imidlertid at de tradisjonelle spanske kjøperne av laks i Spania fortsatt kjøper like ofte som før, men bare mindre kvantum. Det sier oss i alle fall at konsumentene fortsatt finnes her og at laksen er en del av deres meny, sier en optimistisk Hildegunn Fure Osmundsvåg.

 

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.