Norske filetprodusenter sitter kanskje på en verdifull ressurs. Skinnet på enkelte fiskearter kan brukes til fiskechips. Blir det stekt i olje, tilsatt krydder, er det smakfull og svært næringsrikt.


( 15.02.2011 )

[raw]

I Thailand spiser barn en rekke ”godterier” tilsatt smak fra fisk, akkar eller skjell. Det siste produktet som er kommet på markedet er fiskeskinnchips. Stekt fiskeskinn fra en rekke fiskearter får en sprø konsistens hvis de stekes i olje på samme måte som potetchips.

 

Det er i første rekke fiskearten barramundi (Lates calcarifer), også kjent som Asiatisk havabbor. Fisken er en populær oppdrettsart i Sørøst-Asia og Australia.

 

For å produsere fiskeskinnchips krever det produksjon av fiskefilet uten skinn. Det absolutt aller meste av barramundien som produseres selges hel på markeder, i supermarkeder og også som levende i restauranter. Det er derfor liten tilgang på barramundiskinn som kan brukes til chips.

 

En representant for en av produsentene sier til Kystmagasinet at ikke all fisk kan brukes. Noe fiskeskinn er for tynt og går derfor for lett i stykker når det pakkes. Det kreves fisk med litt tykt skinn som også ”popper” litt når det stekes i olje. De har ikke forsøkt med lakseskinn, men kan være interessert i alt skinn som kan være tilgjengelig i store nok mengder, og som har de rette egenskaper.

[/raw]