DEL

Kystmagasinet 1.15: De regionale fiskehallene i de største byene i Spania er fremdeles viktig for omsetningen av fersk fisk og sjømat til spanske forbrukere.


( 24.02.2015 )

For om lag 50 år siden ble fiskemarkedene organisert rundt omkring i de fleste spanske byene. Den gang ble fiskemarkedene, eller de sentrale utsalgsstedene for fisk og sjømat, organisert i hver bydel eller geografisk område. De tradisjonelle fiskemarkedene i byene har fortsatt en stor del av omsetningen, men har etter hvert fått sterk konkurranse fra super- og hypermarkedene.

ENORM

Mercabarna har to enorme frysehaller, som er bortimot 15 meter under taket.

 

Nest størst

Mercabarna i den katalonske hovedstaden, Barcelona, er landets nest største fiskehall etter Mercamadrid. Hit kommer alt av importert fisk og sjømat fra alle verdens hjørner før den blir videresolgt til fiskehandlere, restauranter, hoteller og supermarkeder i hele Catalonia-provinsen.

 

-Samlet sett omsettes det gjennom Mercabarna mellom 85.000-90.000 tonn fersk fisk og sjømat årlig. I tillegg kommer all frossen fisk, forteller Leandro Serra Pallarès. Han er president for fiskehandlerforeningen ved Mercabarna, og tar oss med på en omvisning i den gigantiske fiskehallen i Barcelona.

BESKYTTER

Den hellige apostelen Andreas er skytshelgen for blant annet fiskere og fiskehandlere i den katolske kirke.

 

Tøffere tider

To fiskehaller, hver på lengde med en fotballbane og om lag tretti meter bred, ligger side om side og huser bortimot 120 fiskeselgere og importører. Fra enmannsfirmaer til større bedrifter med åtte-ti ansatte. Enkelte av de store salgsfirmaene har mellom 10-20 millioner euro i årsomsetning og rundt 200 kunder som de daglig eller ukentlig server med fisk og sjømat. Kundene er alt fra fiskehandlere ved de mange markedene rundt i Barcelona, butikker, restauranter, catering, hoteller og fastfoodbarer.

 

Pallarès kan fortelle om tøffere tider for både fiskeselgere ved Mercabarna og kundene. Har man ikke god kreditt eller kan betale kontant er det vanskelig å få kjøpe fisk.

 

-Det er etter hvert blitt slik at det er viktigere å få inn penger enn å selge fisken, sier han.

MERCABARNAPresident for fiskehandlerforeningen ved Mercabarna i Barcelona, Leandro Serra Pallarès.

 

Pris, pris, pris

-Før finanskrisen var vi oppe i over 100.000 tonn per år. Da hadde vi også passert Mercamadrid på fersk fisk. Den økonomiske krisen har ført til at folk har skiftet vaner og handler billigere fisk, forteller Pallarès, som legger til at det er tre ting de spanske kundene er opptatt av. Det er pris, pris og pris.

 

Han trekker frem den norske skreien som eksempel på en eksklusiv og relativt dyr fisk, som en vanlig gjennomsnittlig spansk husholdning ikke har råd til.

 

-Tidligere var spansk fisk og sjømat dyrere enn den norske, men prisnivået har endret seg, forteller han og legger til at det har gjort at veldig lite av den hjemlige fisken går via de store fiskehallene, som Mercabarna. Den spanske fisken kommer derfor raskere ut til kundene enn importert fisk som går gjennom fiskehallene. Pallares mener likevel fiskehallene er viktige også for omsetning av fisk og sjømat fra den hjemlige fiskeflåten.

 

-Når så mange importører og selgere er samlet på et sted gjør det at vi er konkurransedyktig på pris. Her får du fisk fra hele verden, eksempelvis tunfisk fra Sri Lanka, lysing fra Norge eller sjøabbor fra Middelhavsområdet. Alt av sjømat får du tak i her på markedet i løpet av en time, og alt selges til rett pris.

PINSPallares mottar Råfisklagets egen pin, en skrei, av Trygve Myrvang.

 

Tidene er endret

Mens omvisningen går mot slutten, tar gjestene turen innom et av de enorme fryselagrene. Tidene har forandret seg for importørene innrømmer Pallares.

 

-For 30 år siden var det frossen fisk som skulle være framtiden i det spanske markedet, både for den hjemlige fiskerinæringen og import. Men spanjolene er vant med å spise fersk fisk, og omsetningen av frossen fisk er derfor minimal både ved fiskehallene og hos fiskehandlere.

 

Når omvisningen tar slutt og forlater Mercabarna er klokken bortimot fem om morgenen, og aktiviteten i hallen er på sitt mest hektiske.

 

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.