En gullkantet fremtid 2015: Gjennom prosjektet «Fesk førr framtida» har fem ungdommer fått prøvd seg i jobb på fiskebåt og fiskemottak på Andenes.

Dette er andre året prosjektet gjennomføres, og bak står miljøorganisasjonen Natur og ungdom. I løpet av ei uke skal ungdommene få nærmere kjennskap til hvordan det er å jobbe innen fiskerinæringen og hva den egentlig er.

 

Ny kunnskap

-Jeg så reklame på Facebook og syntes det hørtes spennende ut, forteller Bjørn Rønning Fjærli. Han er fra Oslo og skal til høsten starte på tredjeåret på videregående. Sammen med fire andre har han jobbet ombord på fiskebåt og fiskemottak på Andenes.

 

-Det er en stor industri, og vi har pakket flere tonn brosme, hyse, sei og blåkveite i løpet av uka.

PÅ FISKE F. Alf FagerheimThomas Wold tok flere av deltakerne med på havet utenfor Andenes for å vise de hvordan fiskeyrket er. Foto: Natur og Ungdom

 

For de fleste er dette første gang i Nord-Norge, og første gang på en fiskebåt. De har likevel sett frem til å bli bedre kjent med plassen og fiskerinæringen.

 

-Dette er min første tur til Nord-Norge, og jeg har sett frem til å jobbe her denne uka, sier David Riveas. Han er fra Bogota i Colombia, men har studert biolog og har praksis ved Havforskningsinstituttet.

 

-Vi har ikke så mye kunnskap om fiskeriene, så det har vært spennende å lære noe nytt, forteller han.

SLØYER FISK F. Alf fagerheim

Å sløye fisk var bare en av tingene ungdommene lærte om bord på fiskebåten. Foto: Natur og Ungdom

 

Positivt prosjekt

I løpet av uka har ungdommene fått delta i alle deler av produksjonen, fra mottak av fisk til pakking og sending. De har også fått mulighet til å være med ut på havet for å fiske sammen med en ung og erfaren fisker. Bryggeformann Trond Alsos synes prosjektet er positivt:

 

-Vi synes det er bare positivt å kunne delta i et slikt prosjekt, sier han.

 

– Kanskje kan det være med å få flere til å ville jobbe i fiskeriene. Uansett er det lærerikt for dem.

ISING F. Alf Ferheim

David Riveas er satt til å fylle is i kassen. Foto: Alf Fagerheim.

 

Spre kunnskap

Kampanjeleder for Nord-Norge i Natur og Ungdom, Ingvild Austergulen, er en av ildsjelene bak prosjektet. Hun har stor tro på at dette kan bidra til rekruttering og gi økt kunnskap om næringen.

 

-Vi ønsker å bidra til økt rekruttering til næringen, og vi er spesielt opptatt av kystfiskerne som tradisjonsbærere for en sunn forvaltning og produksjon av lokal mat.

 

Hun mener vanlig norsk ungdom har vanskelig å forstå hva store deler av norsk fiskeripolitikk egentlig handler om, og ønsker med et slikt prosjekt å spre kunnskap og forståelse om hva fiskeriene betyr for kysten og kystsamfunnene.

STROPPING F. Alf fagerheim

Einar Helland Berger tar seg av stroppingen før de settes på paller og inn på frys. Foto: Alf Fagerheim.

 

Godt samarbeid

Austergulen forteller de lette både etter egnet sted og etter unge fiskere som var engasjert og kunne lære opp ungdom i fiskeryrket, og fikk tips om Thomas Wold fra Andenes.

 

-Samarbeidet med han i fjor var veldig givende. Han er engasjert og dyktig, og har et fornuftig syn på fiskeriene og rekruttering til næringen, sier Austergulen om hvorfor de kontaktet han.

 

-Videre har vi et godt samarbeid med Andenes Fiskemottak, der deltakerne jobber når de ikke er ute på havet.

 

Hun har stor tro på at de også neste år vil fortsette med prosjektet. Andøy kommune støttet dessuten prosjektet med kr 5000,og både Andøy Fiskarlag, næringen og flere lokale fiskere har stilt opp på ulike miniseminarer i tilknytning til prosjektet.