Første del av NM i Røkt og Gravet Laks 2013 ble nylig avviklet i Trondheim.
[raw]
En fagjury bestående av fem personer har vurdert alle produktene og i fellesskap kommet frem til fem finaleprodukter for hver klasse; kaldrøkt, varmrøkt, gravet og åpen klasse. Konkurransen i år samlet 23 produsenter fra hele landet, og til sammen ble 62 forskjellige produkter bedømt.
Som vanlig arrangerer Norske Sjømatbedrifters Landsforening NM i røkt og gravet laks i forbindelse med messen Aqua Nor. Bedømmingen gjøres i samarbeid med Høgskolen i Sør-Trøndelag, avdeling for Matteknologi og økonomisk støtte har konkurransen fått fra Innovasjon Norge og Norges Sjømatråd. Selve kåringen gjennomføres i god tid før Aqua Nor 2013 arrangeres, og messen vil bli benyttet til å sette ramme rundt selve prisutdelingen.
Finaleproduktene skal i neste omgang bli bedømt av 24 dommere. Totalt vil nærmere 100 personer være involvert i kåringen av Norges beste lakseprodukt.
Finalistene ble:
KALDRØKT
• Sotra Fiskeindustri
• Seaman Seafood
• Karmøy Laks
• Fonn Egersund
• Lofotprodukt
GRAVET
• Brødr. Remø
• Hansens Røkeri
• Sotra Fiskeindustri
• Leiren Laks
• Lofotprodukt
VARMRØKT
• Hansens Røkeri
• Bofisk
• Mikals Laks
• Fonn Egersund
• Lofotprodukt
ÅPEN
• Bofisk
• Mikals Laks
• Skakke Foredling
• Espevær Røykeri
• Leiren Laks
– Konkurransen i år har vært jevn og det er derfor en seier i seg selv å komme til finalerunden. Veldig mange bra produkter har deltatt i konkurransen hvor få har skilt seg veldig ut verken på den positive eller negative siden. Dette gjør det selvfølgelig vanskeligere å finne en vinner, men er desto bedre for norske forbrukere som kan kjøpe så mange flotte produkter fra mange forskjellige leverandører, sier fagsjef Kari Griegel i NSL.
[/raw]