DEL

Forskere har funnet en rekke små og ukjente organismer i havbunnen under Østersjøen. Her overlever de under esktreme forhold, mot alle odds.


( 30.05.2014 )

Etter å ha foretatt rekorddype boring i havbunnen i Østersjøen har foskere funnet et mylder av liv.

 

– Vi har satt verdensrekorden for antallet bakterier i en vitenskapelig boring. I prøvene våre er det opptil ti milliarder celler per kubikkcentimeter. Uansett hvor dypt vi har boret, har det vært fullt av liv, forteller Bo Barker Jørgensen, som er professor og leder av Center for Geomikrobiologi ved Aarhus Universitet

 

En stor vitenskaplig ekspedisjon har gjennom to måneder boret dypt ned i havbunnen med skipet Greatship Manisha under vannmassene i Kattegat og Østersjøen.

 

– Det er mikroorganismer som har levd isolert fra omverdenen gjennom mange tusen år, mens havbunnen har blitt avleiret over dem. Det blir helt utrolig spennende å undersøke dem, sier Jørgensen.

– Ved lignende boringer i utlandet har man funnet helt ukjente mikroorganismer – det finnes ingen kjente organismer fra overflaten som er nært beslektet med dem, forteller Jørgensen.

 

Jørgensen sier disse organismene lever under helt ekstreme forhold og at vi i dag faktisk ikke kan forstå hvordan det i hele tatt er mulig for dem å overleve. Det strider i mot mye av kunnskapene forskere i dag har om grensene for former for liv.

 

– Det blir det spennende å se hva de lever av. Tidligere boringene har foregått på åpent hav. Østersjøen gir unike muligheter for å se hvordan disse samfunnene utvikler seg, mener Jørgensen.

 

Les mer på forskning.no. 

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.