Furuno har nylig lansert sin helt nye unike serie radar, plotter og ekkolodd. Nyheten har fått navnet NAVnet 3D og serien er rettet mot sjarker og mindre kystbåter samt lystbåtflåten. Den japanske elektronikkprodusenten har brukt en helt ny prosesseringsteknikk, som gir en helt annen raskhet (time zero), betjening og brukervennlighet. Du kan blant annet zoome fra verdenskart til et detaljkart i hjemlige farvann på et øyeblikk, og uten å miste kartet en eneste gang. Radaren har samme ”time zero” funksjon.


( 13.03.2008 )

[raw]

Skjermbildene til denne artikkelen er hentet ut fra den nye serien til Furuno, og de viser med all tydelighet hvilke fantastiske kartgjengivelser denne nyheten har. Det er knapt grenser for hva du som bruker kan gjøre. Kartene kan zoomes, tiltes og svinges i alle retninger uten antydning til noe treghet i systemet eller at bildet ”henger”. Det er også mulig med to forskjellige radarbilder på skjermen samtidig, et på for eksempel seks mil og et på en halv mil for større detaljrikdom.

 

Du skal gjøre mye galt for å gå på land med et slikt system installert om bord i sjarken. Her ser du alt fra dybdekonturer til landskap og bygninger. Ekkolodd og radar kan legges som egne bilder på skjermen.


Brukeren kan velge mellom tre forskjellig kart – raster, vektor eller kombinere disse med Furuno sin nye satellitt/fotokart. Videre kan du legge oppå GPS, radarbilde, ekkolodd, vær- og vinddata eller nærmest hva man ellers måtte ønske av informasjon på skjermen. Med fotofunksjonen blir det nærmest som å navigere midt på lyse dagen. Du får en helt uttrolig detaljrikdom og ser trær, bygninger, knauser og fjell. Går man på land med slikt utstyr, må det være for at man har sovnet ved roret. Furunos NAVpilot autopilot kan selvsagt også kobles til systemet.

 

 

Furuno har brukt fire år på utviklingen det nye NAVnet 3D systemet, som ble lansert for første gang i Norge på båtmessen i Bergen i februar. Vi fikk en kort demonstrasjon av salgssjef Terje Petersen ved messens start. Med tanke på den store interessen i det øyeblikket dørene åpnet, tydet alt på at han ville få noen travle dager. Herligheten koster ca. 25.000 kroner for det rimeligste alternativet logg/plotter til rundt 70.000 kroner for den største enheten med blackbox. Furunos NAVnet 3D er klar for levering i april, opplyser Petersen.

[/raw]