Kystmagasinet 6.14: Simrad har nylig lansert det som er fiskeskipperens tredje øye, og som nærmeste er et fullverdig ekkolodd, plassert langt under havoverflaten under fiske, nede på trålen, nærmere bestemt på overtelnen. Simrad PX Trawleye har unike egenskaper, og det er store forventninger til nyheten når den kommer i salg i første kvartal neste år.


( 23.10.2014 )

Kystmagasinet fikk en kjapp innføring i egenskapene til denne smarte innretningen av produktsjef Thor Bærhaugen i Simrad under Nor-Fishing nylig. Han forteller at det nye tråløyet har egenskaper som et godt ekkolodd. Selskapet er fra før kjent verden over for sine gode ekkolodd, og det selskapet nå har gjort er å flytte denne teknologien ned til en sonde (tråløye) som plasseres på trålen. Dermed får skipperen på broen et svært godt og skarpt bilde av hva som skjer når trålen slepes gjennom vannmassene, uavhengig av havdybde.

 

Bærhaugen forteller at nyheten foreløpig er testet på ett forskningsfartøy og på en mindre reketråler fra Langesund, og han viser oss en utskrift av dataene som ble registrert under tråling etter reker. Den viser et svært skarpt bilde av bunnformasjonene med forekomster av fisk, og ikke minst et slør av reker over havbunnen, unike og verdifulle data for skipperen på fiskefartøyet, data som ville vært umulig å oppnå med et tradisjonelt lodd installert om bord, i alle fall på større havdyp.

 

Simrad PX Trawleye kan tilpasses et hvert fiskeri med trål, og den unike FM-ekkopulsen (bredbånd) kan på forhånd stilles inn til kunne operere med en rekkevidde fra fem til 100 meter. I følge Simrad finnes det ikke noe tråløye med tilsvarende oppløsning og nøyaktighet på markedet i dag. Nyheten vil få «roll and pitch» funksjon som standard og med dybde og temperatur som opsjon. Tråløyet vil også vise status på batteriet, slik at man er trygg på at instrumentet funksjonerer som det skal under hele tråloperasjonen.