DEL

Det var en sprek 90-åring som viste muskler og visjoner for fremtiden på den store sjømatmessen i Brussel. Den kjente, tyske maskinprodusenten Baader beholder sin posisjon som verdens største aktør når det gjelder skjæring i fisk. Markedssjef Kjell Arthur Lind-Olsen er sentral når det gjelder selskapets norske aktiviteter, og han var å finne på den store standen i Brussel. Norge anses som et stort og viktig marked for Baader.


( 12.08.2009 )

[raw]

-I Norge har vi vært gjennom en svært hektisk og ganske ekstrem periode de siste tre-fire årene, både på laks og i pelagisk sektor. Vi har imidlertid merket andre tider og avtagende aktivitet, både på slutten av fjoråret og nå i første del av 2009. Kundene våre bruker lengre tid på å finansiere nye prosjekter, og de tenker seg grundigere om før de investerer. Men den siste tiden har aktivitetsnivået tatt seg kraftig opp igjen, og det virker som om stadig flere prosjekter (både større og mindre) nærmer seg en realisering. Det er i alle fall mye mer å regne på nå, så får vi bare se hvor mye av dette som virkelig blir realisert, forteller Lind-Olsen, som synes det er umulig å spå noe mer om fremtiden.

 

De siste fem årene har selskapet lansert en rekke nye produkter for fiskeindustrien, blant annet en automatisk filetmaskin for sild, B221. Den har solgt svært bra. Første versjon kom alt for 8-9 år siden, men har blitt revidert to-tre ganger underveis, den siste for to år siden. Da ble maskinens kapasitet økt betraktelig, til 340 fisk i minuttet (nominellt) på hver maskin. Baader har levert både enkeltmaskiner av denne modellen i Norge og serier i større produksjonslinjer. B221 leveres både som halv- og helautomatisk. Singelmaskiner er ofte halvautomatiske, fordi produsenten må ha en ansatt på linjen uansett. Men en enkeltperson kan også styre mange automatiske maskiner på en gang.

 

Filetmaskinen kapper og fileterer, og leverer komplett sildefilet. Silden mates hel inn, og Baaders har maskiner som kan kjøre hele prosessen frem til gaffelbiter om ønskelig. Produsenten leverer også systemer og maskiner for automatisk trimming og delvis gradering og hodekapping. Kjell Arthur Lind-Olsen er stolt av å kunne hevde at Baader har komplette linjer fra starten av skjæring i fisk til ferdig produkt. Det eneste de ikke leverer er systemer for bedøving avliving og pakking.

 

Det siste nye fra Baader er en linje for automatisk trimming av hvitfisk, som har mange likhetstrekk med den som eksisterer for laks. Kunder kunne se denne linjen i bruk på sjømatmessen i Brussel, og det var demonstrasjoner til faste tider, flere ganger daglig. Kystmagasinet var med på en av disse visningene, og vi kunne med selvsyn se hvordan skinnet ble tatt av fileten på en effektiv måte med den nye BA 59, uten at noe fiskekjøtt fulgte med. Deretter var det pinnbena sin tur, og man kunne velge om man ønsket heil fillet uten pinbein eller kundespesifiserte kutt. Maskinen er også i stand til å kjøre individuelle kutt f.eks basert på størrelse. Hele prosessen gikk i rasende fart, frem til ferdig filet av høy kvalitet og hvor minimal andel av fiskekjøttet ble fjernet.

 

For øvrig er det verdt å nevne at Baader også har maskiner for restprodukter, som også ble presentert på messen. Den nye Baader 600-serien separatorer er enkel å bruke. Maskinen ble matet med skinn, bein og avskjær fra pinnbenfjerning. Separatoren skilte effektivt ut ben og skinn for seg og flott fiskefarse, helt fritt for ben, for seg. Dette vil etter alt å dømme være en lønnsom investering for de som ønsker å satse på slike linjer.

 

Det kan ellers nevnes at Baader fortsatt holder posisjonen som den største aktøren i verden når det gjelder skjæring i fisk. I Baader Norge AS er de i dag totalt 14 ansatte, som er fordelt på aktivitetsområdene salg og service. Hovedkontoret ligger i Spjelkavik ved Ålesund. Selskapet har to delelager, ett ved hovedkontoret og ett i Tromsø. I Norge er det for tiden landindustrien som står for det meste av Baaders aktivitet. Kjell Arthur Lind-Olsen er fornøyd med aktiviteten her hjemme, og han regner med at den bølgedalen industrien har vært inne i, ikke blir en langvarig tilstand. Han har store forventninger til den nye trimmemaskinen for hvitfisk, ikke minst med tanke på fisk fra torskeoppdrett, men også den tradisjonelle hvitfiskindustrien.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.