DEL

Nå kan du bli kvitt irriterende oljesøl i kjølen på et skip. Færøyske Kaj Joensen har nemlig funnet opp en oljeseparator/oppsamler som enkelt kan installeres i bunnen av båten, og som effektivt fjerner oljen fra vannet i bunnen av skipet. På Færøyene blir enheten populært kalt ”sleikjaren”, fordi den bokstavelig talt slikker opp oljen fra vannets overflate.


( 05.01.2010 )

[raw]

Oppfinnelsen til Joensen ser ut som et transportbånd, og den virker slik også. Men dette minibåndet står nesten loddrett, og overflaten av transportbeltet er laget av et spesielt fibermateriale som drar med seg oljen som ligger på overflaten av vannet. Fiberet drar selvsagt med seg litt vann også, men dette separeres fra oljen og går tilbake i kjølen. Oljen pumpes over i spilloljetanker i skipet. Oppfinnelsen har kapasitet til å fjerne seks liter olje i timen.

 

Oppfinneren selv, Kaj Joensen, forteller at dagens oljerenser er beregnet for litt større skip. Men han har også på gang utvikling av en enhet for mindre båter. Joensen sier at det alltid kommer olje i kjølen, som normalt pumpes over i tanker. Men da inneholder væsken normalt 30-40 prosent vann. Med den færøyske oppfinnelsen vil oljen som tas opp fra kjølen bare inneholde fem prosent vann. Oppfinnelsen gir en stor miljøgevinst samtidig med at man reduserer oljedampen fra maskinrommet og derav brannfaren.

 

Den færøyske nyheten koster rundt 120.000 kroner pluss montering. Da er det snakk om installasjon på større skip. Joensen er hjernen bak oppfinnelsen, og han streker under at alle komponentene som er brukt er såkalt ”hyllevare”. Det er hans egen erfaring som har ført til utviklingen av transportbåndet/oljesamleren. Med 25 års erfaring fra arbeid i maskinrom på skip som maskinist har han følt problemene med oljesøl i kjølsvinet nærmest på kroppen. Oppfinnelsens prinsipp er den samme som på oljeskimmere, som brukes ved oppsamling av oljesøl på sjø.

 

-Transportbåndet er enkelt å installere bare man får tak i bunnvannet. Ved normal drift er seks liters oljeoppsamling i timen mer enn nok, sier Kaj Joensen, som kommer fra Suderøy på Færøyene. Han har etablert selskapet Faroe Maritime Technic for videre promotering og utvikling av oppfinnelsen.

 

Han har arbeidet med oppfinnelsen i tre år, og nå håper han endelig å kunne høste fruktene av et tids- og kostnadskrevende prosjekt. Potensialet for produktet er det ikke noe å si på. Oppfinnelsen er høyaktuell i ethvert skip av en viss størrelse, ikke minst av miljø- og sikkerhetsmessige hensyn. Båndet/oppsamleren har vært ute til testing hos en rekke klasseselskaper, og Joensen regner med at nyheten blir sertifisert om kort tid. Båndet ble presentert live på DanFish i Aalborg tidligere i høst, og responsen der var meget god.

[/raw]

INGEN KOMMENTARER

Comments are closed.